Επιστημονικοί Συνεργάτες

Διεθνείς επιστημονικοί συντονιστές του ελληνικού προγράμματος

David D & CherylΗ CHERYL WHITE και ο DAVID DENBOROUGH είναι οι σημερινοί διευθυντές του Dulwich Centre της Αυστραλίας του εκπαιδευτικού- θεραπευτικού  που ξεκίνησε ο Michael White, ο θεμελιωτής της Αφηγηματικής Θεραπείας. Η Cheryl  υπήρξε συνιδρύτρια του Dulwich Centre. O David υπήρξε στενός συνεργάτης του Michael White.

Είναι και οι δύο εκδότες, συγγραφείς, εκπαιδευτές και συντονιστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αφηγηματικής Θεραπείας σε όλον τον κόσμο. Είναι οι επιστημονικοί συντονιστές του ελληνικού εκπαιδευτικού προγράμματος που οδηγεί στην πιστοποίηση Αφηγηματικού θεραπευτή.

Η Cheryl και ο David έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία εμπλοκής σε κοινοτικά projects, που αφορούν την υποστήριξη ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων που βιώνουν αντιξοότητες (φυσικές καταστροφές, κοινωνικο-οικονομικές δοκιμασίες, κοινωνική βία, κακοποίηση κ.α.) και έχουν εμπλακεί επίσης στην υποστήριξη λειτουργών που διαμορφώνουν πολιτιστικά καταλλήλους τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση αντιξοοτήτων και κοινωνικών και ψυχολογικών βλαβών. Έχουν εργαστεί σε αυτό τον τομέα σε πολλές χώρες του κόσμου με πιο πρόσφατες αποστολές τους στο Κουβέιτ (με Ιρακινούς λειτουργούς), στη Ρουάντα, στον Καναδά, την Ουγκάντα, τις Η.Π.Α, τη Ζιμπάμπουε καθώς και σε πολλές κοινότητες Αβοριγίνων στην Αυστραλία.

Η Cheryl White φέρνει στα σεμινάρια μία μακρά ιστορία συμμετοχής στη φεμινιστική σκέψη και πράξη. Ο David Denborough φέρνει επίσης την αγάπη του για το γραπτό λόγο και το τραγούδι και τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να διαποτίσουν τη δουλειά με άτομα, ομάδες οικογενειών και κοινότητες.

Διεθνές επιστημονικό προσωπικό

angel1Η ANGEL YUEN,  M.S.W., R.S.W είναι θεραπεύτρια και σχολική κοινωνική λειτουργός στο Τορόντο του Καναδά, επόπτρια και εκπαιδεύτρια της Αφηγηματικής Θεραπείας. Η Angel είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του επιστημονικού-διδακτικού προσωπικού του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας του Τορόντο (Narrative Therapy Centre (NTC) of Toronto, www.narrativetherapycentre.com).
Είναι επίσης μέλος της ομάδας του Κέντρου Dulwich στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, του επιστημονικού κέντρου που δημιούργησε και εξέλιξε την αφηγηματική θεραπεία. Είναι εκπαιδεύτρια στα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα του και έχει διδάξει σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Νορβηγία, Χονγκ Κογκ, Αυστραλία, Παλαιστίνη και Ισραήλ. Είναι συνεκδότρια μαζί με την Cheryl White του βιβλίου «Συζητήσεις για το φύλο, την κουλτούρα, τη βία και η αφηγηματική θεραπευτική πρακτική: Ιστορίες ελπίδας και περιπλοκότητας από γυναίκες ποικίλων πολιτισμών» (2007).

 Yael1Η YAEL GERSHONI, MA είναι Αφηγηματική Θεραπεύτρια και Διαπιστευμένη Επόπτρια Συζυγικής και Οικογενειακής Θεραπείας. Έχει εργαστεί επί δεκαετίες ως συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Partner Barcrai του Tel Aviv, ασκώντας ψυχοθεραπεία και διδάσκοντας. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά και είναι συνεργαζόμενη εκπαιδεύτρια Αφηγηματικής Θεραπείας στα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Dulwich της Αδελαΐδας της Αυστραλίας.

david-newman1 Ο DAVID NEWMAN, ψυχοθεραπευτής Αφηγηματικής Θεραπείας, ερευνητής και συγγραφέας εκπαιδεύτηκε από τον Michael White στην Αφηγηματική Θεραπεία. Είναι ο ίδιος επόπτης –εκπαιδευτής Αφηγηματικής Θεραπείας.  Υπήρξε ιδρυτής του Charing Cross Narrative Therapy Centre (Σίδνευ,  Αυστραλία) και έχει διδάξει μέσω αυτού του κέντρου σε δεκάδες υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  εθελοντικές οργανώσεις και Πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Ως μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Κέντρου Dulwich της Αδελαΐδας της Αυστραλίας, του επιστημονικού κέντρου που δημιούργησε ο ίδιος ο Michael White, έχει διδάξει  εκπαιδευόμενους από τον Καναδά, τη Δανία, το Χογκ-Κόγκ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρεττανία, τις Η.Π.Α, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

jane-huttonΗ JANE HUTTON είναι κοινωνική λειτουργός, οικογενειακή θεραπεύτρια και αφηγηματική θεραπεύτρια. Έχει πολύχρονη θεραπευτική και εκπαιδευτική εμπειρία. Ανάμεσα σε άλλα  έχει εργαστεί σε σχολεία και υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους και έχει αναπτύξει υλικά αγωγής ψυχικής υγείας. Έχει διδάξει σε προγράμματα εκπαίδευσης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Αυστραλίας και είναι μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας, του επιστημονικού κέντρου που έχει εισηγηθεί την Αφηγηματική Θεραπεία. Ακόμη έχει συμβάλει στο σχεδιασμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Κοινωνικής Εργασίας σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και έχει διδάξει σε αυτά  (Christian Heritage College, University of Queensland, QUT Carseldine). Υπήρξε βασική προσκεκλημένη από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ανοιχτό συμπόσιο-διάλεξη με θέμα την Αφηγηματική Θεραπεία το 2011.

John Stillman 1Ο JOHN STILLMAN είναι κλινικός κοινωνικός λειτουργός στο Κέντρο θεραπείας Kenwood (Kenwood Therapy Center) στη Μιννεάπολη, στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί την αφηγηματική θεραπεία στην εργασία του με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων. Έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο το Michael White και ήταν μέλος του πρώτου διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος που προσφέρθηκε από το Dulwich Centre στην Αδελαίδα της Αυστραλίας, το 2002. Είναι μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre και έχει παράσχει εκπαιδευτικά σεμινάρια Αφηγηματικής Θεραπείας στην Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ. Το βιβλίο του “Narrative Therapy Trauma Manual: A Principle-Based Approach” («Εγχειρίδιο Αφηγηματικής Θεραπείας για το Τραύμα: Μία προσέγγιση βασισμένη σε αρχές») χρησιμοποιείται στην έρευνα στις ΗΠΑ.

Η RURuth-Pluznick1TH PLUZNICK είναι διευθύντρια κλινικών υπηρεσιών στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας για Παιδιά του Τορρόντο, στον Καναδά. Είναι ιδρύτρια και εκπαιδεύτρια του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας του Τορρόντο και μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας, με 15-ετή εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δουλειά με οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (οι οποίες συχνά ζουν κάτω από αντίξοες κοινωνικές συνθήκες). Ανάμεσα στα άλλα έχει διαμορφώσει (μαζί με την Natasha Kis-Sines) ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συνεισφοράς παιδιών και νέων που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ελληνικό επιστημονικό προσωπικό

Kassandra4

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΠΗΤΕΡΣΕΝ είναι Ψυχολόγος, Msc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια. Αποτελεί μέλος του Διεθνούς Διδακτικού Προσωπικού του Dulwich Centre. Η Κασσάνδρα είναι η πρώτη Αφηγηματική θεραπεύτρια στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου στην συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αποφοίτησε από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, “The Master of Narrative Therapy and Community Work” (University of Melbourne – Department of Social Work & Dulwich Center/Adelaide). Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα του Dulwich Centre.

Εργάζεται ιδιωτικά με ενήλικες, νέους, ζευγάρια, οικογένειες. Επίσης παρέχει Εποπτεία σε Αφηγηματικούς θεραπευτές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα συμμετέχει συστηματικά ως εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό π.χ  Αδελαίδα, Ιάσι, Βαρκελώνη (Ισπανία).

Άρθρα σχετικά με την δουλειά της έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

Έχει διδάξει Αφηγηματική Θεραπεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Είναι επιστημονικά συνυπεύθυνη του προγράμματος «Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας» διενεργώντας βιωματικές εισηγήσεις ευρύτερου ψυχολογικού περιεχομένου.

Έχει συνεργαστεί με δομές του δημοσίου τομέα, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών (Π.Π.Α), καθώς και σε παιδιά & ενήλικες με πολλαπλές αναπηρίες & προβλήματα συμπεριφοράς (Κ.Α.Α.Π.Α.Θ).  Έχει συνεργαστεί με εταιρία συμβούλων παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη & τους εργαζόμενους εταιριών. Επίσης έχει πολυετή εμπειρία στον συντονισμό ψυχοθεραπευτικών ομάδων.

Η πρακτική που προσφέρει αντανακλά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την ανάδειξη των προτιμώμενων ιστοριών των ανθρώπων μέσω της συνεργατικής αποδόμησης διαπροσωπικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών πλαισίων δύναμης που συντηρούν τα προβλήματα.

Daniil1

Ο ΔΑΝΙΗΛ Κ. ΔΑΝΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, εργάζεται ιδιωτικά στον Βόλο ως παιδοψυχίατρος  από το 2000 και ως συντονιστής θεραπευτικής ιππασίας από το 2006. Έχει εκπαιδευτεί για 2 χρόνια στην Συστημική Ψυχοθεραπεία (Postgraduate Certificate in Systemic Practice with Families and Couples) στο Institute of Family Therapy στο Λονδίνο, για 3 ακόμη χρόνια στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Θεραπεία και την Κοινοτική Εργασία που διοργανώθηκε από το Dulwich Centre. Επίσης έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπευτική Ιππασία και έχει πιστοποίηση από τον  Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας ως συντονιστής βασικού επιπέδου. Έχει εργαστεί σε δημοτικούς οργανισμούς του Βόλου που παρέχουν υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες και ψυχιατρικά προβλήματα, στο Παράρτημα Βόλου του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και έχει συνεργαστεί με τις Μη Κυβερνητικές – Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και ΠΟΛΙΤΡΟΠΟ (Οργάνωση Κοινωνικής Φροντίδας).Χρησιμοποιεί στην καθημερινή πρακτική του την αξιολόγηση του αποτελέσματος και της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας από τους ίδιους τους πελάτες.