Εκπαιδευτικό Τριήμερο: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ

DULWICH  Dulwich Centre of Narrative Therapy and Communtiy Work, Australia.

logo            Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας. Ελλάδα.

 

Εκπαιδευτικό Τριήμερο

Ανταπόκριση στο Ψυχολογικό Τραύμα

με την οπτική της αφηγηματικής θεραπείας / πρακτικής

kite-holy-spirit-illustration

 

με την αυστραλή αφηγηματική θεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια

Poh Lin Lee, MNTCW

μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre

διδάσκουσας του μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

 

Ανοιχτή στο κοινό ΔΩΡΕΑΝ εκδήλωση

“Δουλεύοντας με ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ που αναζητούν άσυλο:

Κάνοντας το Παρόν Πολύτιμο”

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016,  7.00 – 9.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (Αμφιθέατρο)

      Κλεάνθους 57 & Γρ. Λαμπράκη

     απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ

        (Λεωφορείο 14, Στάση Αγ. Βαρβάρα)

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου 2016

Προσοχή νέος χώρος σεμιναρίου:

         Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος WUSU KUNG FU

        Πλατεία Μοριχόβου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

 

 

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,

 6955-103581, narrativetherapygr@gmail.com

 

To τρίημερο αναγνωρίζεται ως ΜΕΡΟΣ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, που οδηγεί στην πιστοποίηση Αφηγηματικού Θεραπευτή από το Dulwich Centre.

 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι υφίστανται σαρωτικά τραύματα,  κάνουνε βήματα με τα οποία προστατεύουν και διατηρούν αυτό που είναι Πολύτιμο για αυτούς”
Michael White (2006)

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

         Κάνοντας το ΠΑΡΟΝ πολύτιμο: 

        Υποστηρίζοντας τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΣΥΛΟ

Αυτή η διάλεξη θα δώσει την ευκαιρία στους ακροατές να ακούσουν για τους τρόπους με τους οποίους οι ιδέες της αφηγηματικής πρακτικής έχουν προσαρμοστεί για να ανταποκριθούμε σε ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία.

Στις συζητήσεις με αυτούς τους ανθρώπους κοιτάμε πώς να ανταποκριθούμε στην αβεβαιότητα, την έλλειψη σταθερότητας, την αναγκαστική κράτηση και το συνεχιζόμενο, πολλαπλό τραύμα.

Η δουλειά αυτή δίνει έμφαση στο να «κάνουμε το παρόν πολύτιμο». Αυτό γίνεται κάνοντας συζητήσεις που μπορούν οι άνθρωποι να τις κρατήσουν στις καρδιές τους και να τις πάρουν μαζί τους καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του  μεγάλου ταξιδιού της αναζήτησης ασύλου, ασφάλειας και αίσθησης του «ανήκειν». Αυτές οι συζητήσεις προσκαλούν και ανοίγουν χώρο για την πλούσια ανάπτυξη εναλλακτικών ιστοριών ταυτότητας, για την επανένταξη στη μνήμη αγαπημένων σημαντικών ανθρώπων και για τον φωτισμό στιγμών που υποστηρίζουν και θρέφουν τη δύναμη μέσα στην αντιξοότητα.

Μέσα από παρουσίαση περιπτώσεων, συζήτηση και μία βιωματική άσκηση, αυτή η διάλεξη θα επιδιώξει ένα άνοιγμα για αυτή την ιδιαίτερη μορφή υποστηρικτικής πρακτικής, ένα άνοιγμα – πρόσκληση προς μια συνεχιζόμενη εξερεύνηση και συζήτηση.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

1η Μέρα

              Βασικές ιδέες της αφηγηματικής θεραπείας & πρακτικής για την

             ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ: Επανασυγγραφή και Εξωτερική Μαρτυρία

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις, παρουσιάσεις με PowerPoint, παρουσιάσεις περιπτώσεων και συζήτηση. 

Θα ξεκινήσουμε με μία βιωματική άσκηση και θα οδηγηθούμε στη συζήτηση κεντρικών αφηγηματικών ιδεών σε σχέση με την ανταπόκριση στο τραύμα. Θα παρέχω παραδείγματα περιπτώσεων από το δικό μου ιδιαίτερο πεδίο ενδιαφέροντος και παράλληλα θα σας καλώ κάθε φορά να σκεφτείτε πώς οι ιδέες που μοιράζομαι συντονίζονται ή δεν συντονίζονται με το δικό σας πλαίσιο. Σε ότι αφορά τις αφηγηματικές ιδέες, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη δεοντολογία, την πολιτική και τις σχέσεις δύναμης / εξουσίας.

Το απόγευμα θα προχωρήσουμε στις πρακτικές της εξωτερικής μαρτυρίας και της επανασυγρραφής. Μία κεντρική ιδέα της αφηγηματικής πρακτικής στην ανταπόκριση στο τραύμα είναι πώς δεν αναγνωρίζουμε μόνο τα αποτελέσματα της βίας αλλά επίσης προσέχουμε τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι, οι οικογένειες και οι κοινότητες ανταποκρίνονται καθώς προσπαθούν να μειώσουν την επίδραση της βίας στους ίδιους αλλά και σε άλλους. Με αυτό στο μυαλό θα επικεντρωθούμε στο πώς οργανώσουμε τα υποστηρικτικά βήματα που θα βοηθήσουν να φωτίσουμε αυτές τις μικρές και συχνά παραγνωρισμένες αντιδράσεις με τρόπους που τις γεμίζουν νόημα. Αυτό το νόημα αποτελεί το συνδετικό ιστό που αναδεικνύει εναλλακτικές γραμμές ιστορίας και εμπειρίας που βρίσκονται έξω από την κυρίαρχη παρουσία του τραύματος.

 

2η Μέρα

        ‘ΈΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ”:

         Επανένταξη στη μνήμη σημαντικών προσώπων 

         ως ανταπόκριση στον εκτοπισμό και την πολλαπλή απώλεια 

Το τραύμα και η απώλεια περπατάνε το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτό το σεμινάριο θα ανοίξει το χώρο για να σκεφτούμε τις θεμελιώδες ιδέες της επανένταξης στη μνήμη αγαπημένων προσώπων και να συζητήσουμε τις σχετικές προσαρμογές που συν-δημιουργήθηκαν με ανθρώπους που αναζητούν άσυλο.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης ασύλου ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο πώς η εμπειρία του εκτοπισμού, οι πολλαπλές απώλειες επιδρούν στην ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν. Αυτές οι επιπτώσεις διαμορφώνουν τη θεραπευτική πρακτική.

Αν και τα παραδείγματα θα στηρίζονται στις εμπειρίες ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από την χώρα καταγωγής τους εξαιτίας διώξεων, η συζήτηση θα συμπεριλάβει διαφορετικούς τύπους εκτοπισμού και απώλειας που μπορεί να ακούσουμε στις θεραπευτικές συζητήσεις. Αυτό το βιωματικό εργαστήρι θα εξετάσει διαφορετικές δυνατότητες για Συζητήσεις Επανένταξης Στη Μνήμη και θα διαπραγματευτεί πώς οι ιδέες που θα παρουσιαστούν μπορούν να προσαρμοστούν το ιδιαίτερο τοπικό πλαίσιο του κάθε συμμετέχοντα.

 

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤHN ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ

Η Poh Lin Lee είναι αυστραλή κοινωνική λειτουργός που εργάζεται αξιοποιώντας την αφηγηματική οπτική τα τελευταία 10 χρόνια. Η εργασία της έχει διασχίσει τα σύνορα από τη Μογγολία στο Μπενίν (Δυτική Αφρική), στο Νησί των Χριστουγέννων, στη Μαλαισία, στην Παλαιστίνη, στην Τουρκία, στην Ουκρανία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στη Σιγκαπούρη.

Ξεκίνησε την εργασία της ανταποκρινόμενη σε οικογένειες που βίωναν βία. Συνεχίζοντας το ταξίδι της ανταπόκρισης στο τραύμα η Poh Lin είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει να δουλεύει με ανθρώπους που βίωναν τις επιπτώσεις της κρατικής βίας, των διώξεων, του πολέμου και του εκτοπισμού. Στο Νησί των Χριστουγέννων (Αυστραλία) η Poh Lin ανταποκρινόταν σε νεοεισερχόμενους ανθρώπους που αναζητούσαν άσυλο και είχαν υποστεί βασανιστήρια και τραύμα.

Μαθαίνοντας μαζί με τους ανθρώπους που αναζητούν άσυλο η Poh Lin ενεργητικά έδινε έμφαση στις αφηγήσεις κοινωνικής δικαιοσύνης / ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ανταπόκριση σε πολλαπλές, συνεχιζόμενες αδικίες. Η Poh Lin με πάθος υποστηρίζει μία μετακίνηση από τις ατομικιστικές παθολογικές περιγραφές και πρακτικές σε σχέση με το τραύμα προς τη σύνδεση της ατομικής εμπειρίας με το ευρύτερο κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο.

Μαζί με την θεραπευτική δουλειά και την εκπαίδευση η Poh Lin έχει εμπλακεί στην ανάπτυξη και υποστήριξη της δημιουργίας ταινιών ντοκιμαντέρ, εμπλέκοντας τις αφηγηματικές ιδέες στην υποστήριξη των δημιουργών ταινιών και αυτών που οι ιστορίες τους παρουσιάζονται.

Η Poh Lin ζει αυτή τη στιγμή στη Γαλλία και διδάσκει για το Dulwich Centre και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνγη ενώ παράλληλα εργάζεται στη θεραπεία, την εκπαίδευση και την εποπτεία σε διάφορες χώρες.

 

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

  • Χρόνος- Τόπος

 ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Παρασκευή 7.00 – 9.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (Αμφιθέατρο)

                    Κλεάνθους 57 & Γρ. Λαμπράκη

                    απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ,

                       (Λεωφορείο 14, Στάση Αγ. Βαρβάρα. Είσοδος από το Κυλικείο του Πολιτιστικού Κέντρου)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.

Κυριακή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Προσοχή νέος χώρος σεμιναρίου:

         Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος WUSU KUNG FU

        Πλατεία Μοριχόβου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

 

  • Κόστος – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου:  180 €

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) προκαταβάλετε το ποσό των 50 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814  στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.  

β) συμπληρώστε αίτηση και αποστείλετε τη με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : narrativetherapygr@gmail.com, μέχρι την Τετάρτη 18 Μαΐου, μαζί με φωτοτυπία του καταθετηρίου πληρωμής.

H αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail. Για ένα πρότυπο έντυπο αίτησης, δείτε στο site του Ινστιτούτου www.narrativetherapy.gr, στη στήλη ΝΕΑ, στα σχετικά με τα  σεμινάρια.

 

  • Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής και το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.

– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

 – Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς.

  

  • Πληροφορίες για το σεμινάριο

www.narrativetherapy.gr
Τηλ. 6955-103581
 

Μail: narrativetherapygr@gmail.com

 

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής εδώ