Εκπαιδευτικό Τριήμερο: Αφηγηματική θεραπεία με ζευγάρια και οικογένειες

.

Η Jill Freedman & o Gene Combs στην Ελλάδα.

Οι διάσημοι παγκοσμίως πρωτεργάτες της Αφηγηματικής Θεραπείας, από τους πρώτους μαθητές και συνεργάτες του Michael White και συγγραφείς βασικών εγχειριδίων για την Αφηγηματική Θεραπεία, στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Μαΐου. (ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση + εκπαιδευτικό σεμινάριο)

.

Αφηγηματική θεραπεία με ζευγάρια και οικογένειες:

συμμαχώντας ενάντια στα προβλήματα

με τους

αμερικανούς θεραπευτές, επόπτες και εκπαιδευτές  

του Evanston Family Therapy Center

Jill Freedman, MSW, ACSW

& Gene Combs, MD

κλινικούς διδάσκοντες του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

και του Πανεπιστημίου του Σικάγου

Ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019,  7.00 – 9.30 μ.μ. ,

Ξενοδοχείο «MEDITERRANEAN PALACE», Σαλαμίνος 3 & Καρατάσου, Θεσσαλονίκη (κέντρο)

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Σαββατοκύριακο 4-5 Μαΐου 2019   Κέντρο Biennestar, Βασ.Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

.

=========================================================================
To τριήμερο αναγνωρίζεται ως ΜΕΡΟΣ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, που οδηγεί στην πιστοποίηση Αφηγηματικού Θεραπευτή από το Dulwich Centre, το κέντρο που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία. Συμμετέχουν σε αυτό διεθνείς εκπαιδευτές που επισκέπτονται την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι τμήμα του Master Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Ο νέος διετής κύκλος ξεκινάει τον Οκρώβριο και Νοέμβριο 2019.

Στη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης θα γίνει και πολύ σύντομη mini- παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
————————————————————————————————————————————–

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,

 6955-103581, narrativetherapygr@gmail.com


.

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

A1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ (δωρεάν) ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Βοηθώντας τα μέλη της οικογένειας να είναι μία ομάδα ενάντια στα προβλήματα

Συχνά το κάθε μεμονωμένο μέλος ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας έρχεται στη θεραπεία με την ελπίδα ότι o θεραπευτής/τρια θα πάρει το μέρος του ή ότι θα λειτουργήσει ως δικαστής που θα αποφασίσει ότι ο ίδιος έχει δίκιο και οι άλλοι είναι λάθος. Άλλοτε πάλι οι άνθρωποι αναζητούν έναν δάσκαλο για να προσφέρει οδηγίες για την επίλυση προβλημάτων. Ως αφηγηματικοί θεραπευτές προσφέρουμε κάτι διαφορετικό από αυτές τις επιλογές.

Ενδιαφερόμαστε να εμπλέξουμε τα μέλη της οικογένειας στην αφήγηση και την επαναφήγηση προτιμώμενων ιστοριών -ιστοριών για περασμένες φορές όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά και ιστοριών που δείχνουν το είδος του μέλλοντος στο οποίο οι άνθρωποι ελπίζουν.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα μέλη του ζευγαριού ή της οικογένειας μπορούν να αποκτήσουν κατανόηση και εκτίμηση για την εμπειρία του άλλου αντί να επενδύουν σε ανταγωνιστικές ιστορίες. Χρησιμοποιώντας προσεχτικά διατυπωμένες ερωτήσεις, καλούμε τα μέλη της οικογένειας να γίνουν μάρτυρες, να συντονιστούν με και να συνεισφέρουν σε αυτές τις ιστορίες καθώς ξεδιπλώνονται. Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας μπορούν να αποκτήσουν κατανόηση και εκτίμηση για την εμπειρία του άλλου αντί να επενδύουν σε ανταγωνιστικές ιστορίες. Αυτό δημιουργεί τη βάση ώστε να μέλη να συνεργαστούν ως ομάδα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικογένειας μαζί.

Σε αυτήν την παρουσίαση θα περιγράψουμε μια δομή εργασίας που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν μια οπτική γωνία από την οποία μπορούν να γίνουν μάρτυρες και να κατανοήσουν την εμπειρία του συντρόφου τους ή του άλλου μέλους της οικογένειας τους. Θα παρουσιάσουμε ιστορίες θεραπείας που θα απεικονίζουν τη χρησιμότητα αυτής της δομής και μερικές από τις παραλλαγές που μπορεί να πάρει.

A2. ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ακρόαση, παρουσία και συνεργασία στις σχέσεις: Αφηγηματική θεραπεία με ζευγάρια και οικογένειες

“Listening, Witnessing & Working with Relationships: Narrative Therapy with Couples and Families”

Οι σχέσεις οικογένειας και ζευγαριού διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από τις ιστορίες μας. Η αφηγηματική θεραπεία προσφέρει τη δυνατότητα στα μέλη μιας οικογένειας ή ενός ζευγαριού να ακούσουν το νόημα που έχουν για τα άλλα μέλη της οικογένειας συγκεκριμένα γεγονότα αλλά και να δημιουργήσουν μαζί καινούρια νοήματα. Προσφέρει ένα πλαίσιο για να πουν οι άνθρωποι αλλά και να ακούσουν τις προτιμώμενες ιστορίες τους. Όταν οι άνθρωποι βυθίζονται σε αυτές τις προτιμώμενες ιστορίες, η εμπειρία τους αλλάζει.

Σε αυτό το εργαστήριο θα χτίσουμε πάνω στις ιδέες που θα παρουσιάσουμε στην ανοιχτή διάλεξη.

  • Θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δομήσουμε τις θεραπευτικές συνομιλίες, έτσι ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα στα μέλη της οικογένειας να ακούνε ο ένας τον άλλον.
  • Θα περιγράψουμε πώς να χρησιμοποιούμε ερωτήσεις που αποδομούν τα προβλήματα και θα μιλήσουμε για το πώς τα προβλήματα υποστηρίζονται από μεγαλύτερες πολιτιστικές αφηγήσεις ή συζητήσεις. Θα προσφέρουμε πρακτικές ασκήσεις / δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ερωτήσεις αποδόμησης.
  • Θα περιγράψουμε επίσης πώς ακούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον οποίο ονομάζουμε “διπλή ακρόαση”. Θα δείξουμε πώς η διπλή ακρόαση μας βοηθά να βρούμε και να μιλάμε για επιθυμίες, ελπίδες και πολύτιμους τρόπους ύπαρξης που απουσιάζουν από τις περιγραφές των ανθρώπων για την εμπειρία τους , αλλά εντούτοις υπονοούνται από αυτήν («απόν αλλά υπονοούμενο»).
  • Θα αναφερθούμε σε μία θεραπευτική διαδικασία ερωτήσεων που βοηθά τα μέλη της οικογένειας ή του ζευγαριού να δημιουργήσουν και να μοιραστούν πλούσιες περιγραφές πολύτιμων αξιών, ελπίδων και προθέσεων που τα προβλήματα συσκότιζαν. Επειδή μία τέτοια διαδικασία αλλάζει τον τόνο των θεραπευτικών συνομιλιών θεραπείας με τρόπους που διευκολύνουν την πλήρη συμμετοχή των ανθρώπων, αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εργασία με ζευγάρια και οικογένειες. Θα κάνουμε πρακτική άσκηση στις ερωτήσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να πουν με πλούσιες αφηγήσεις τις προτιμώμενες ιστορίες τους.
  • Τέλος, θα εξετάσουμε την ταυτότητα του ανθρώπου ως project το οποίο επιδιώκουμε σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Θα δούμε πως μία τέτοια αντίληψη για την ανθρώπινη ταυτότητα προσφέρει τη δυνατότητα να ρωτάμε τι είδους άνθρωποι γινόμαστε μέσα σε συγκεκριμένες σχέσεις και να ρωτάμε επίσης πως οι σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειας συνεισφέρουν στο να γινόμαστε οι άνθρωποι που θέλουμε να γίνουμε.

Αυτό θα είναι ένα εργαστήριο δημιουργίας δεξιοτήτων που θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργητικά με τις ιδέες που θα παρουσιαστούν.

.

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Οι Jill Freedman MSW, ACSW & Gene Combs, MD είναι συν-διευθυντές του Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Evanston, όπου προσφέρουν εργαστήρια, εποπτεία και συμβουλευτική σε όλες τις πτυχές της αφηγηματικής θεραπείας. Εργάζονται θεραπευτικά στην περιοχή του Σικάγου και έχουν προσφέρει επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής και εποπτείας σε διάφορα σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες.

Είχαν την τύχη να σπουδάσουν με την καθοδήγηση του Michael White και του David Epston εδώ και πολλά χρόνια και έχουν διδάξει και γράψει για την αφηγηματική θεραπεία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Έχουν συν-συγγράψει 3 βιβλία ανάμεσά τους και το πρώτο πλήρες εγχειρίδιο αφηγηματικής θεραπείας: Symbol, story and ceremony: Using metaphor in individual and family therapy («Σύμβολο, ιστορία και τελετή: Χρήση της μεταφοράς στην ατομική και οικογενειακή θεραπεία»), Narrative therapy: The social construction of preferred realities («Αφηγηματική θεραπεία: Η κοινωνική κατασκευή  προτιμώμενων πραγματικοτήτων»), Narrative therapy with couples («Αφηγηματική θεραπεία με ζευγάρια») … και πολλά άλλα! Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 κεφάλαια βιβλίων και άρθρα.

Τους δόθηκε το Βραβείο Καινοτόμας Συμβολής στην Οικογενειακή Θεραπεία από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακής Θεραπείας το 2009 και βραβεύτηκαν ως Επίτιμοι Συνεργάτες του Ινστιτούτου Taos το 2010.

Επιπλέον, η Jill είναι στο διεθνές εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre, του εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία. Έχει ενταχτεί στην ομάδα του Dulwich κάνοντας κάνει κοινοτική δουλειά σε διάφορα πλαίσια και διδάσκει στο Master of Narrative Therapy που προσφέρεται από το Κέντρο Dulwich και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Έχει λάβει το Βραβείο Αριστείας για τη Διδασκαλία της Αφηγηματικής Θεραπείας από τη Σχολή Αφηγηματικής Θεραπείας του Βανκούβερ το 2014.

Ο Gene αποσύρθηκε πρόσφατα από τη θέση του ως κλινικό μέλος ΔΕΠ στο Πρόγραμμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακής Θεραπείας.

.

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

.

  • Χρόνος- Τόπος 

  ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Παρασκευή 7.00 – 9.30 μ.μ.

Ξενοδοχείο «MEDITERRANEAN PALACE»

Σαλαμίνος 3 & Καρατάσου, Θεσσαλονίκη (κέντρο)

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.

Κυριακή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar

Βασιλίσσης Όλγας 181,

στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)

.

  • Κόστος  – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 30 Απριλίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά την Τρίτη 30 Απριλίου:  180 €

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

.

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) προκαταβάλετε το ποσό των 50 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814  στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.   β) συμπληρώστε αίτηση και αποστείλετε τη με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : narrativetherapygr@gmail.com, μέχρι την Τρίτη 30 Απριλίου, μαζί με φωτοτυπία του καταθετηρίου πληρωμής. H αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail. Για ένα πρότυπο έντυπο αίτησης, δείτε στο site του Ινστιτούτουwww.narrativetherapy.gr, στη στήλη ΝΕΑ, στα σχετικά με τα  σεμινάρια.

.

  • Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής και το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.

– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς.

.

  • Πληροφορίες για το σεμινάριο
www.narrativetherapy.gr  
Τηλ. 6955-103581
Μail: narrativetherapygr@gmail.com


.

Δ. Λίγα λόγια για την Αφηγηματική Θεραπεία και Κοινοτική Εργασία

Η Αφηγηματική Θεραπεία είναι μία εξέλιξη των Συστημικών Θεραπειών, κατά άλλους κομμάτι της Συστημικής Θεραπείας και κατά άλλους ένα  βήμα πέρα από αυτήν. Διαμορφώθηκε από την ομάδα του Michael White, αυστραλού θεραπευτή και του David Epston, νεοζηλανδού θεραπευτή. Είναι μία θεραπεία που εντάσσεται στην κονστρουξιονιστική παράδοση της ψυχοθεραπείας.

Η πρακτική της έχει τη ζεστασιά της πρακτικής του Rogers αλλά και την ισχυρή δυναμική αλλαγής που φέρει η επικέντρωση στις λύσεις.

Είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποφεύγει συνειδητά την ένταξη της προσωπικότητας του ανθρώπου σε νόρμες και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να συνδεθεί με τις αξίες του, τα αποθέματά του καθώς και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής και της ιστορίας του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τις συνθήκες για μια επαναδιήγηση της τρέχουσας ιστορίας του, της παρελθούσας ιστορίας του και των μελλοντικών του δυνατοτήτων, μία επαναδιήγηση η οποία είναι θεραπευτική για το άτομο αλλά και δημιουργός εναλλακτικών τρόπων συνομιλίας του ατόμου με το περιβάλλον του.

       Η πρακτική της, ακριβώς επειδή δίνει έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους συνομιλίας των ανθρώπων, είναι ιδανική για την εργασία με μεγαλύτερες συλλογικότητες ανθρώπων.

Όταν αφορά την κοινοτική εργασία, λοιπόν, αξιοποιεί τις ίδιες αρχές με αυτές της θεραπευτικής εργασίας.  Βοηθά τις κοινότητες να συνδεθούν με τις αξίες τους, τα αποθέματά τους και εκείνους τους τρόπους συζήτησης που αναδεικνύουν το υπάρχον δυναμικό τους για λύσεις και ανάπτυξη.

Για αυτό και σε πολλά μέρη του κόσμου η Αφηγηματική Πρακτική έχει αξιοποιηθεί στη δουλειά με κοινότητες που βιώνουν κρίσεις και ιδιαίτερα έντονες δοκιμασίες.

Αυτή η εργασία έχει γίνει στη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Νεπάλ, την Παλαιστίνη και αφορούσε παιδιά και κοινότητες που βιώνανε τις συνέπειες της φτώχιας, του AIDS, του πολέμου, φυσικών καταστροφών, κακοποίησης, πλαισίων ζωής όπου υπάρχει χρήση ουσιών κ.ο.κ. Συγκεκριμένα υλικά ομαδικής και κοινοτικής εργασίας έχουν αναπτυχθεί (όπως Tο Δέντρο της Ζωής, Η Ομάδα της Ζωής, Ο Χαρταετός της Ζωής) και χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία αφηγηματικών πρακτικών κοινοτικής εργασίας. Πληροφόρηση για τα υλικά αυτά υπάρχει και στα Ελληνικά.

.

Κατεβάστε την αίτηση εγγραφής ΕΔΩ