Εκπαιδευτικό ΥΒΡΙΔΙΚΟ τριήμερο: Αμφισβητώντας τη “γνώση” των ειδικών: Εξερεύνηση των αφηγηματικών θεραπευτικών και κοινοτικών πρακτικών γύρω από τις (σοβαρές) προκλήσεις ψυχικής υγείας

Υβριδικό εκπαιδευτικό τριήμερο

Αμφισβητώντας τη “γνώση” των ειδικών: Εξερεύνηση των αφηγηματικών θεραπευτικών και κοινοτικών πρακτικών γύρω από τις (σοβαρές) προκλήσεις ψυχικής υγείας

με τον Αυστραλό θεραπευτή, επόπτη, εκπαιδευτή

του Dulwich Centre της Αυστραλίας

David Newman

επίτιμο κλινικό συνεργάτη της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας

του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,

διδάσκοντα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας

του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

 

 • Ανοιχτή -δωρεάν -εκδήλωση

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, 18.30  – 20.30 

Διαδικτυακά με σύνδεση στο λινκ που θα σταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες. Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 6 Απριλίου. 

https://forms.gle/vefyvsHDYUGwJhod6

 

 • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο   

Σάββατο 8 Απριλίου 2023: 11.00 – 19.00 

Κυριακή 9 Απριλίου 2023: 10.00 – 16.00

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar

Βασιλίσσης Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)    

ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.

 

 • Γλώσσα:   

    – Αγγλικά (με διαδοχική ελληνική μετάφραση) για την ανοιχτή εκδήλωση 

    – Αγγλικά για το σεμινάριο 

 

Πληροφορίες:

narrativetherapygr@gmail.com

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ

 

Το σεμινάριο μπορείτε να τo παρακολουθήσετε αυτόνομα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, εντάσσεται όμως και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που οδηγεί στο πτυχίο του αφηγηματικού ψυχοθεραπευτή, ένα πρόγραμμα σύντομο, μεστό, ουσιαστικό και οικονομικό.  

 

================================

Δείτε παρακάτω:

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Γ1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 1. Χρόνος -Τόπος
 2. Κόστος- Πληρωμή σεμιναρίου

Γ2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

 1. Για την ανοιχτή εκδήλωση
 2. Για το σεμινάριο

Γ3. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  γενικές

 1. Πιστοποίηση – επιπλέον υποστήριξη
 2. Αίτηση εγγραφής

 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Ανοιχτή -δωρεάν- εκδήλωση της Παρασκευής:

Διευρύνοντας τον κόσμο των δυνατοτήτων: Ο γραπτός λόγος και όχι μόνο ως περαιτέρω ενδυνάμωση για τον άνθρωπο που υποφέρει ψυχικά

Σε αυτήν την ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση ο David Newman θα συνδέσει το βασικό θέμα του τριημέρου μοιραζόμενος μαζί μας τις εξερευνήσεις του για το ύφος της θεραπευτικής συνομιλίας και για το πώς ιδιαίτερα ο γραπτός λόγος μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ενεργοποίηση της ενδυνάμωσης, της συμβολής και της σύνδεσης.

 

Σεμινάριο Σαββατοκύριακου:

Αμφισβητώντας τη “γνώση” των ειδικών: Εξερεύνηση των αφηγηματικών θεραπευτικών και κοινοτικών πρακτικών γύρω από τις (σοβαρές) προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Αν και έχει υπάρξει μακρά ιστορία κριτικής στη γνώση των «ειδκών» και τον θετικισμό όπως εφαρμόζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα των σοβαρών θεμάτων ψυχικής υγείας, τόσο ο θετικισμός όσο και οι γνωστικές κατασκευές των ειδικών εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική θέση στην πρακτική ή στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Σε αυτό το εκπαιδευτικό τριήμερο θα διερευνήσουμε διαφορετικές επιλογές, βασισμένοι/ες στην αφηγηματική θεραπευτική προσέγγιση. Θα μάθουμε πώς να παραχωρούμε τη δύναμη δράσης / επίδρασης στον ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει ψυχικά. Θα μάθουμε πώς να τον υποστηρίζουμε ώστε να δημιουργεί νόημα σχετικά με την ψυχική ταλαιπωρία και όχι να τοποθετεί αυτό που δεν πηγαίνει καλά εντός του. Επίσης, θα μάθουμε πώς να βοηθούμε με ευαισθησία ώστε να συνδεθούν αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ψυχικής υγείας και να χτίσουν νέες σχέσεις και νέες ιστορίες.
Θα δώσουμε προσοχή:
– στη σημασία της λογοδοσίας του θεραπευτή προς τον/την θεραπευόμενο/η
– στη σημασία της λεπτομερούς επεξεργασίας τόσο της προβληματικής ιστορίας όσο και της εναλλακτικής προτιμώμενης ιστορίας του/της θεραπευόμενου/ης
– στις σχέσεις δύναμης που μπορούν να προκύψουν από την πιθανή ευγνωμοσύνη του θεραπευόμενου προς το θεραπευτή και στους τρόπους που μπορούμε να είμαστε σε επιφυλακή για την εμφάνισή της στη διάρκεια της θεραπευτικής εργασίας
– στην πρακτική των «προσδιοριστικών τελετών» / εξωτερικών μαρτύρων ώς ευαίσθητο μέσο άρσης της απομόνωσης και ενδυνάμωσης του ανθρώπου υποφέρει ψυχικά
– σε εναλλακτικές πρακτικές σχετιζόμενες με την «ψυχιατρική γενετική»
– στην έννοια του Edward Shorter για τη «δεξαμενή συμπτωμάτων» (’symptom pool’) η οποία μπορεί να μεταμορφωθεί σε «μόλυνση συμπτωμάτων» (’symptom contamination’).

Το εργαστήριο αποτελείται από:
– Εισηγήσεις – παρουσιάσεις εννοιών και πρακτικών
– Παρουσιάσεις ιστοριών θεραπείας και ομαδικής θεραπευτικής ή κοινοτικής πρακτικής
– Βιωματικές ασκήσεις
– Την ευκαιρία να δοκιμάσετε πώς οι ιδέες μπορούν να μεταφραστούν στο δικό σας πλαίσιο εργασίας

 

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Ο David Newman έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο τον Michael White, τον ιδρυτή της Αφηγηματικής Θεραπείας στην Αυστραλία. Έχει δεκαετίες εμπειρίας εργαζόμενος-συνεργαζόμενος με δεκάδες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εθελοντικές οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ανεξάρτητος επαγγελματίας καθώς και στο Sydney at  Uspace, μια ψυχιατρική μονάδα για νέους στο νοσοκομείο του St Vincent.

Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του  Dulwich Centre, του αυστραλιανού εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία, επίτιμος κλινικός συνεργάτης στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και διδάσκει στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού διπλώματος Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (που είναι ένα πανεπιστήμιο που αναγνωρίζονται ως ένα από τα καλύτερα στην κόσμο).

Έχει διδάξει  εκπαιδευόμενους αφηγηματικής θεραπείας στον Καναδά, τη Δανία, το Χογκ-Κόγκ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρεττανία, τις Η.Π.Α, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα και τη Βραζιλία.

Ο David είναι ο συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικά με την Αφηγηματική Θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης του επιδραστικού άρθρου  “Rescuing the Said from the Saying of it: Living Documentation in Narrative Therapy.”

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον David Newman στα παρακάτω links.

https://www.sydneynarrativetherapy.com.au/publications/

https://dulwichcentre.com.au/holding-our-heads-up/

https://dulwichcentre.com.au/responding-to-suicidal-thoughts/

 

Γ 1 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

 •   Χρόνος- Τόπος 

 

Ανοιχτή -δωρεάν εκδήλωση

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, 18.30  – 20.30 

Διαδικτυακά με σύνδεση στο λινκ που θα σταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες. Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 6 Απριλίου. 

https://forms.gle/vefyvsHDYUGwJhod6

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο   

Σάββατο 8 Απριλίου 2023: 11.00 – 19.00 

Κυριακή 9 Απριλίου 2023: 10.00 – 16.00

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar

Βασιλίσσης Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)    

ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.

 

 •   Κόστος  – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 30 Μαρτίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά την Πέμπτη 30 Μαρτίου: 180 €

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) προκαταβάλετε το ποσό των 160 ή 180 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814,  IBAN GR54 0172 2280 0052 2806 9522 814 στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.

β) Μετά την εγγραφή, στείλτε ένα email στο narrativetherapygr@gmail.com με:

-φωτοτυπία του καταθετηρίου της πληρωμής σας καθώς επίσης και

-το ονοματεπώνυμό σας, το επάγγελμα, τον τόπο διαμονής, τον τρόπο παρακολούθησης του σεμιναρίου (live ή διαδικτυακά) και τον αριθμό τηλεφώνου σας σε περίπτωση επείγουσας επικοινωνίας.

 

Γ2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

         Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

15 λεπτά πριν την έναρξη της ανοιχτής εκδήλωσης πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας.

Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 6 Απριλίου. 

https://forms.gle/vefyvsHDYUGwJhod6

 

      Β. ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ (σε περίπτωση που το παρακολουθήσετε διαδικυτακά)

 1.  Μετά την εγγραφή σας στο σεμινάριο, μας στέλνετε ένα e–mail (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για την εγγραφή σας.
 2. Μια μέρα πριν το σεμινάριο σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
 3. 15 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας.

 

Γ 3 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ γενικές

 

 •   Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής.

– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας ενημερώσουμε νωρίς)

 

 •       Πληροφορίες για το σεμινάριο 

narrativetherapygr@gmail.com

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ