Εκπαιδευτικό ΥΒΡΙΔΙΚΟ τριήμερο: Αφηγηματικές Θεραπευτικές Πρακτικές & Φεμινισμ-(οί): Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας

Υβριδικό εκπαιδευτικό τριήμερο

Αφηγηματικές Θεραπευτικές Πρακτικές & Φεμινισμ-(οί): Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας 

 

 

με τις

 εκπαιδεύτριες – επόπτριες του Dulwich Centre της Αυστραλίας

κλινικές συνεργάτιδες του Master Αφηγηματικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο

Poh Lin Lee, κοινωνική λειτουργό

 

 • Ανοιχτή -δωρεάν -εκδήλωση

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 19.00  – 21.30 

Διαδικτυακά με σύνδεση στο λινκ που θα σταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες. Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. 

https://forms.gle/ovzDunckbv7SpKfr9

 

 • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο   

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022: 15.00 – 22.00 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022: 15.00 – 21.00

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar

Βασιλίσσης Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)    

ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.

 

 • Γλώσσα:   

    – Αγγλικά (με διαδοχική ελληνική μετάφραση) για την ανοιχτή εκδήλωση 

    – Αγγλικά για το σεμινάριο 

 

Πληροφορίες:

narrativetherapygr@gmail.com

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ

 

Το σεμινάριο μπορείτε να τo παρακολουθήσετε αυτόνομα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, εντάσσεται όμως και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που οδηγεί στο πτυχίο του αφηγηματικού ψυχοθεραπευτή, ένα πρόγραμμα σύντομο, μεστό, ουσιαστικό και οικονομικό.  

 

================================

Δείτε παρακάτω:

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Γ1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 1. Χρόνος -Τόπος
 2. Κόστος- Πληρωμή σεμιναρίου

Γ2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

 1. Για την ανοιχτή εκδήλωση
 2. Για το σεμινάριο

Γ3. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  γενικές

 1. Πιστοποίηση – επιπλέον υποστήριξη
 2. Αίτηση εγγραφής

 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Η Κασσάνδρα και η Poh έχουν μία πολύχρονη σχέση φιλίας, συνεργασίας, ανταλλαγής, συν-έρευνας και αλληλοϋποστήριξης και έχουν συμβάλλει από κοινού στην παραγωγή γνώσεων για ποικίλα πλαίσια. Με μεγάλη χαρά η Poh και η Κασσάνδρα “συναντώνται” πρώτη φορά με την ιδιότητά τους ως συν-συντονίστριες του συγκεκριμένου σεμιναρίου με τίτλο: Αφηγηματικές Θεραπευτικές Πρακτικές & Φεμινισμ-οί: Διαταράσσοντας δομές κυριαρχίας. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ακουμπά την καρδιά τους και έχει εξαιρετικά σημαντική επίδραση στην διαμόρφωση της πρακτικής τους και τους τρόπους με τους οποίους επιλέγουν να την προσεγγίσουν.

Ανοιχτή -δωρεάν- εκδήλωση της Παρασκευής:

Ελάτε μαζί με την Poh και την Κασσάνδρα για μια ανοιχτή εκδήλωση / (συν-)ομιλία, στην οποία θα μοιραστούν και θα συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους κάποια/ος μπορεί να φέρει κοντά τις Φεμινιστικές και Αφηγηματικές πρακτικές. 

Στα θέματα θα περιλαμβάνονται: τα πολυ-αφηγηματικά μας σώματα, τί σημαίνει η άρνησή μας να προχωρήσουμε σε γραμμικές αφηγήσεις και η δημιουργία διαφορετικών μορφών «κίνησης» στις θεραπευτικές συνομιλίες. 

Η συζήτηση για αυτά τα θέματα θα ανοίξει το χώρο ώστε να αναδειχθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των Αφηγηματικών Πρακτικών και των Φεμινισμ-ών.  Αυτές είναι  αντι-καταπιεστικές πρακτικές που μπορούν να αναστατώσουν τις διάφορες δομές κυριαρχίας, από τις ευρύτερες υπερκείμενες μορφές καταπίεσης μέχρι και αυτές που εκδηλώνονται μέσα στη διατύπωση- απόχρωση μιας και μόνο ερώτησης.

Σεμινάριο Σαββατοκύριακου:

Η Κασσάνδρα και η Poh σας προσκαλούν σε αυτήν τη συνάντηση υβριδικής μορφής, που θα λάβει χώρα ταυτόχρονα τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζωσης, για να διερευνήσουμε μαζί τους τρόπους με τους οποίους οι διάφορες εκφράσεις φεμινισμού-(ών) και αφηγηματικής πρακτικής βρίσκονταν ανέκαθεν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχέση μεταξύ τους. Με ποιους τρόπους επιδιώκουν να συνεισφέρουν, να αμφισβητούν και να υπενθυμίζουν τις μεταξύ τους συνδέσεις μέσα από τις καθημερινές μας πρακτικές και ανταλλαγές. Τί μπορεί να προκύψει στις συζητήσεις μας αναπτύσσοντας την σχέση μας με τις συλλογικές τους γνώσεις και αλληλεγγύη.

Η δομή του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό βιωματικών ασκήσεων, απομαγνητοφωνημένων θεραπευτικων συνομιλιών και ιστοριών πρακτικής. Σε αυτό το σεμινάριο θα απευθύνουμε επιπλέον μια ειδική πρόσκληση συμμετοχικής παρακολούθησης και ενεργής μαρτυρίας σε μια διαδικασία μοιράσματος βιωμένης εμπειρίας, η οποία θα είναι ενημερωμένη από μια Φεμινιστική και Αφηγηματική προσέγγιση και θα εστιάζει στην καθοδήγηση του ανθρώπου που βρίσκεται στο επίκεντρο για το «ξεπακετάρισμα» της εμπειρίας του. 

Suggested resources:

https://dulwichcentre.com.au/feminisms-project/

http://www.narrativeapproaches.com/feminism-therapy-and-narrative-ideas-exploring-some-not-so-commonly-asked-questions/

 

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

 

Κασσάνδρα Πήτερσεν

Η Κασσάνδρα γεννήθηκε στη Δανία, από τον Δανό πατέρα της και την Ελληνίδα μετανάστρια μητέρα της, και τώρα ζει στην Ελλάδα. Η οικογένεια και οι πολιτιστικές αξίες της Κασσάνδρας την ώθησαν από νωρίς στη ζωή προς ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τρόπους ύπαρξης και συνεργασίες που μπορεί να συμβάλλουν στην στάση αποδόμησης που υιοθετεί απέναντι σε ό,τι θεωρείται δεδομένο ή διδάσκεται ως «αλήθεια» στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων, πατριαρχικών και αποικιακών εγχειρημάτων των δυτικών κοινωνιών.

Η Κασσάνδρα είναι ψυχολόγος και ιδιώτης επαγγελματίας σε μια σειρά από ρόλους, που περιλαμβάνουν την αφηγηματική θεραπεία και την αφηγηματική εποπτεία άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ενώ επίσης εργάζεται δημιουργικά με ομάδες, διδάσκει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και προσφέρει βιωματικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια σε θεραπευτικούς και ακαδημαϊκούς τομείς. Έχει πολυετή εμπειρία εργασίας τόσο σε δημόσιο όσο και σε ανεξάρτητο περιβάλλον.

Εκτιμά και απολαμβάνει την εξερεύνηση και την επέκταση της αφηγηματικής θεραπείας στη διδασκαλία και στην πρακτική της. Τα τελευταία χρόνια η Κασσάνδρα έχει εργαστεί θεραπευτικά δίπλα σε άτομα, ζευγάρια, παιδιά και οικογένειες στους τομείς του τραύματος, της θλίψης, των επιπτώσεων της έμφυλης βίας και της κακοποίησης, της ανατροφής των παιδιών, των εθισμών, των δυσκολιών ψυχικής υγείας, των θεμάτων σχέσεων και της ανορεξίας/βουλιμίας, για την οποία εργάζεται με μία γνώση εκ των έσω. Η πρακτική της Κασσάνδρας ενημερώνεται από και λογοδοτεί στις αξίες και την ηθική του διατομεακού φεμινισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αξίες αυτές  λαμβάνουν υπόψη τα πλαίσια της ζωής των ανθρώπων και τις ιδιαίτερες  νοηματοδότησεις,  ικανότητες και δεξιότητες των ανθρώπων στη ζωή.

Απολαμβάνει επίσης να χρησιμοποιεί αφηγηματικές ιδέες σε ομαδικά πλαίσια. Η εμπειρία της περιλαμβάνει ομαδες γονέων με παιδιά με αυτισμό, ομάδες γυναικών που ζουν με τις συνέπειες της έμφυλης βίας και κακοποίησης, ομάδες εργαζομένων που ζουν με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ομάδες ενηλίκων για την ανταπόκριση στο άγχος με την χρήση μεθόδων μουσικολογίας, ομάδες παιδιών που περιλαμβάνουν στη διαδικασία τους το ίδιο το παιδί, αλλά και την οικογένεια και την κοινότητα για να συμβάλλουν στην ανταπόκριση στο τραύμα.

Η Κασσάνδρα έχει σημαντική εμπειρία στην επίβλεψη άλλων επαγγελματιών στην αφηγηματική θεραπεία μέσω συνεδριών εποπτείας. Θεωρεί ότι είναι προνόμιο να περπατά δίπλα σε αυτούς που εργάζονται επίσης σε αυτόν τον τομέα με οποιαδήποτε ιδιότητα – να γίνεται μάρτυρας  στις δημιουργικές αντιστάσεις τους στην οργανωσιακή καταπίεση, τον μάνατζεραλισμό και τις νεοφιλελεύθερες δομές.

Η Κασσάνδρα είναι επίτιμη κλινική συνεργάτης της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Masters of Narrative Therapy and Community Work που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης σε συνεργασία με το Dulwich Centre. Είναι επίσης μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre (Ουκρανία, Τουρκία). Στην Ελλάδα, η Κασσάνδρα είναι το βασικό μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (ΙΑΨ).  

Εκτός από το να απολαμβάνει αυτές τις περιοχές της Αφηγηματικής Πρακτικής της, η Κασσάνδρα είναι πρώην επαγγελματίας τσελίστρια και της αρέσει να ταξιδεύει, να κολυμπάει και να ανακαλύπτει νέες γαστρονομικές εμπειρίες.

 

Poh Lin Lee

Η Poh είναι μια Κινέζα Μαλαισιανή Αυστραλή γυναίκα που αναλαμβάνει την εργασία της μέσα από πολλαπλές εμπειρίες και σχέσεις:  ως επαγγελματίας αφηγηματικής θεραπείας, κοινωνική λειτουργός, συν -ερευνήτρια τραύματος/εκτοπισμού, συγγραφέας, εκπαιδεύτρια, πρωταγωνίστρια ταινιών και σύμβουλος δημιουργικότητας.

Από το 2004 η Poh έχει συμμετάσχει σε θεραπευτική συν-έρευνα με ανθρώπους και κοινότητες που αντιμετωπίζουν  εμπειρίες όπως η οικογενειακή και κρατική βία, ο εκτοπισμός (από δικαιώματα, γη, σπίτι, σώμα, ταυτότητα, σχέσεις), περιθωριακότητα  και διεκδίκηση του να μένει κάποιος/α κοντά στις εμπειρίες του/της και τις προτιμήσεις του/της  Τα δημιουργικά και τα θεραπευτικά πεδία διασταυρώθηκαν για τον Poh ενώ εργαζόταν με άτομα που ζητούσαν άσυλο στο πλαίσιο μία κινηματογραφικής ταινίας με σκηνοθέτιδα τη  Gabrielle Brady, Island of the Hungry Ghosts (2018) .

Η Poh είναι επί του παρόντος μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Center , του εκπαιδευτικού προσωπικού και του συμβούλιου του Re-authoring Teaching, επίτιμη κλινική υπότροφος της  Σχολή Κοινωνικής Εργασίας  του Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του  Latin American Journal of Clinical Social Work. Η  Poh είναι περιοδική συντονιστρια για την KHM Academy of Media Arts Cologne, Γερμανία. Dokomotive Collective Κολωνία, Γερμανία; VCA Film and Television, Αυστραλία. Attagirl για γυναίκες και non-binary κινηματογραφιστές. DocX Archive Lab Duke University, North Carolina και  The Flaherty , Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.

 

Γ 1 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

 •   Χρόνος- Τόπος 

 

Ανοιχτή -δωρεάν εκδήλωση

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, 19.00  – 21.30 

Διαδικτυακά με σύνδεση στο λινκ που θα σταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες. Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. 

https://forms.gle/ovzDunckbv7SpKfr9

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο   

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022: 15.00 – 22.00 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022: 15.00 – 21.00

Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar

Βασιλίσσης Όλγας 181, Θεσσαλονίκη

στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)    

ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.

 

 •   Κόστος  – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου: 180 €

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) προκαταβάλετε το ποσό των 160 ή 180 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814,  IBAN GR54 0172 2280 0052 2806 9522 814 στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.

β) Μετά την εγγραφή, στείλτε ένα email στο narrativetherapygr@gmail.com με:

-φωτοτυπία του καταθετηρίου της πληρωμής σας καθώς επίσης και

-το ονοματεπώνυμό σας, το επάγγελμα, τον τόπο διαμονής και τον αριθμό τηλεφώνου σας σε περίπτωση επείγουσας επικοινωνίας.

 

Γ2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

         Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

15 λεπτά πριν την έναρξη της ανοιχτής εκδήλωσης πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας.

Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. 

https://forms.gle/ovzDunckbv7SpKfr9

 

      Β. ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ (σε περίπτωση που το παρακολουθήσετε διαδικυτακά)

 1.  Μετά την εγγραφή σας στο σεμινάριο, μας στέλνετε ένα e–mail (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για την εγγραφή σας.
 2. Μια μέρα πριν το σεμινάριο σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
 3. 15 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας
        Για να περάσετε όμορφα, να το ευχαριστηθείτε και να ωφεληθείτε το μέγιστο από το διαδικτυακό σεμινάριό μας,  συστήνουμε τα παρακάτω:

 • α) Το πιο σημαντικό: Φροντίστε να είστε σε ένα μέρος όπου έχετε καλό σήμα
 • β) Χρησιμοποιήστε φορητό υπολογιστή ή σταθερό υπολογιστή αν μπορείτε, γιατί υπάρχουν ορισμένες λειτουργίες που δεν λειτουργούν  καλά εάν χρησιμοποιείτε Ipad ή το τηλέφωνό σας.
 • β) Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο, καθώς είναι απαραίτητα για το διαδραστικό σεμινάριο
 • γ) Φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό στο χώρο από τον οποίο θα συνδεθείτε, χωρίς να έχετε παράθυρο πίσω σας.  Τα ακουστικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή θορύβου στο παρασκήνιο

 

Γ 3 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ γενικές

 

 •   Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής.

– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας ενημερώσουμε νωρίς)

 

 •       Πληροφορίες για το σεμινάριο 

narrativetherapygr@gmail.com

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ