Εκπαιδευτικό ONLINE σεμινάριο: Κοινωνικές Πρακτικές της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Κοινωνικές Πρακτικές της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας

   

με τη συνεργάτιδα του Dulwich Centre Αφηγηματικής θεραπείας

 

Κασσάνδρα Πήτερσεν,

Ψυχολόγο, MSc Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας από το University of Melbourne, επόπτρια και εκπαιδεύτρια

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024: 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.

 

Πληροφορίες: narrativetherapygr@gmail.com

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ

 

Δείτε παρακάτω:

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Γ1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  1. Χρόνος -Τόπος
  2. Κόστος- Πληρωμή σεμιναρίου

Γ2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Γ3. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  γενικές

 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με δύο διαφορετικές πρακτικές της Αφηγηματικής Θεραπείας που είναι μοναδικές σε ότι αφορά την πρόθεσή τους και την τεχνοτροπία τους, αλλά μοιράζονται ένα κοινό θέμα: μια ενεργητική αμφισβήτηση της ιδιώτευσης και της ατομικοποίησης των θεραπευτικών συνομιλιών.  Αυτές οι πρακτικές επιδιώκουν να μας κάνουν να φανταστούμε/επινοήσουμε εκ νέου συνομιλίες μας μέσα σε ένα συμπεριληπτικό πνεύμα. Αυτό είναι το πνεύμα εκείνο που επιτρέπει (μετά από την άδεια του εξυπηρετούμενου) να γεμίσει (πραγματικά ή μεταφορικά) η αίθουσα θεραπείας με σημαντικά άτομα, ακροατήρια, κοινότητες.

1. Η Πρακτική Επανένταξης στην Μνήμη (Remembering practices) ξεκίνησε ως πρακτική ανταπόκρισης στο θρήνο και την απώλεια και διευρύνθηκε σε μια πρακτική που προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να επανασυνδεθούν με ιστορίες για την ζωή τους και τις σχέσεις τους με τρόπους που συμβάλλουν στις προτιμώμενες ταυτότητες τους. Οι άνθρωποι που βιώνουν την εμπειρία του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου συχνά έρχονται αντιμέτωποι με κυρίαρχες προσδοκίες που αφορούν την αποδοχή της οριστικής απώλειας του εκλιπόντα ώστε να προχωρήσουν στην ζωή τους.

Στο σεμινάριο θα συζητήσουμε μια εναλλακτική προσέγγιση σε ζητήματα απώλειας και θρήνου. Θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η πρακτική επανενταξης στην μνήμη βοηθά τους ανθρώπους να τιμήσουν να και να κρατησουν ζωντανή την σχέση με τον άνθρωπο, παρά την φυσική του απουσία. Αυτές οι συζητήσεις επαναφέρουν την αίσθηση του νοήματος, της συνέχειας και της ελπίδας.

Επίσης θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η αφηγηματική πρακτική αναδεικνύει την πολυπλοκότητα των σχέσεων και προσκαλεί τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν ή να υποβαθμίσουν την θέση που κατέχουν στην ζωή τους επιδραστικές “φωνές” (οι οποίες μπορεί να είναι υποστηρικτικές ή/και επιβλαβείς ή κακοποιητικές) στην διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

 

2. Οι Θεραπευτικές Καταγραφές αφορούν την καταγραφή των λόγων και των εκφράσεων των ανθρώπων μέσα από μια διαδικασία συνεργατικής πρακτικής. Αξιοποιώντας την αφηγηματική προσέγγιση στους τρόπους με τους οποίους καταρχήν ακούμε, θα πάμε στα παρασκήνια αυτής της διαδικασίας καταγραφής για να αναδείξουμε πώς ξεδιπλώνεται κλιμακωτά μέσα από την χρήση τριών διαφορετικών και αλληλένδετων αφηγηματικών μικρο-πρακτικών: την χρήση σημειώσεων, την προσφορά περιλήψεων και την δημιουργία εγγράφων. Θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η λήψη σημειώσεων και η δημιουργία περιλήψεων βοηθούν τον άνθρωπο να επανατοποθετηθεί ως μάρτυρας των ιστοριών του.

Αυτές οι μικρό-πρακτικές συντελούνται κατά την διάρκεια των θεραπευτικών συζητήσεων και ανοίγουν δυνατότητες να μεταβούμε σε ένα τελικό στάδιο πιο συλλογικών πρακτικών με την δημιουργία μιας ποικιλίας εγγράφων (τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και καλλιτεχνικά μέσα). Τα τελικά έγγραφα διευρύνουν το πεδίο της “μαρτυρίας” πέρα από τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μοιραστούν τις νέες τους συνειδητοποιήσεις.

Στο εργαστήριο αυτό θα συνεργαστούμε ώστε να γνωρίσουμε τις βασικές ιδέες αυτών των πρακτικών, θα συζητήσουμε τα ethics και τα politics με τα οποία σχετίζονται, τους τρόπους με τους οποίους το διαφορετικό κάθε φορά πλαίσιο διαμορφώνει αυτές τις πρακτικές. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα από ιστορίες πρακτικής αλλά επίσης θα κάνουμε βιωματικές ασκήσεις. Έτσι θα χτίσουμε μια βάση ώστε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσατε να εμπλακείτε με αυτές τις ιδέες στα δικά σας ιδιαίτερα πλαίσια.

 

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

 

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΠΗΤΕΡΣΕΝ είναι Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας από το University of Melbourne, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Είναι μέλος του Διεθνούς Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (University of Melbourne) για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής. Επίσης είναι Επιστημονική Συνεργάτης του Dulwich Center, (Adelaide, Australia) και του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Θεραπείας (ΙΑΨ). Iδιωτεύει ως Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες και οργανισμούς και εποπτεία σε συναδέλφους ψυχολόγους. Παράλληλα εργάζεται ως Εκπαιδεύτρια Αφηγηματικής θεραπείας, και εισηγήτρια Σεμιναρίων στον Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Έχει διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών). Έχει πολυετή εμπειρία στην συμβουλευτική και τον συντονισμό ομάδων, καθώς έχει εργαστεί στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς και σε άλλα ιδιωτικά κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης. Παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής στα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας Media Markt Θεσσαλονίκης.

Επίσης έχει εργαστεί σε δομές δημοσίου φορές, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με αναπηρίες (Κ.Α.Α.Π.Α.Θ) καθώς και σε άτομα με προβλήματα χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Άρθρα σχετικά με την πρακτική της έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

 

Γ 1 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ    

   

Χρόνος- Τόπος 

 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ. – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024: 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ. – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

 

Κόστος  – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

 

Δήλωση συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά τη Δευτέρα 27 Μαίου: 180 €

 

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) προκαταβάλετε το ποσό των 160 ή 180 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας EUROBANK με IBAN GR2602601220000440201221925 στο όνομα ΑΔΑΜ ΧΑΡΒΑΤΗΣ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.

β) Έπειτα, στείλτε ένα email στο narrativetherapygr@gmail.com με:

-φωτοτυπία του καταθετηρίου της πληρωμής σας καθώς επίσης και

-το ονοματεπώνυμό σας, το επάγγελμα, τον τόπο διαμονής και τον αριθμό τηλεφώνου σας σε περίπτωση επείγουσας επικοινωνίας.

 

Γ 2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

  1.  Μετά την εγγραφή σας στο σεμινάριο, μας στέλνετε ένα e–mail (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για την εγγραφή σας.
  2. Μια μέρα πριν το σεμινάριο σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
  3. Kατεβάστε το “Zoom client for meetings“ από αυτό το λινκ. Θα σας πάρει μερικά δευτερόλεπτα αλλά παρακαλώ μην το αφήσετε τελευταία στιγμή: https://zoom.us/download
  4. 15 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας.

 

Γ 3 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ γενικές

Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής.

 

Πληροφορίες για το σεμινάριο 

narrativetherapygr@gmail.com

τηλ. 6977-186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955-103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ