Ο David Newman για την απόγνωση, αυτοκτονία & ψυχιατρική εμπειρία

Εκπαιδευτικό Βιωματικό Τριήμερο

μέσω web

(Ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση + Εκπαιδευτικό Βιωματικό Εργαστήριο)

 

Έντονες προκλήσεις ψυχικής υγείας – αυτοκτονική εμπειρία – ψυχιατρική εμπειρία

Χρήση αφηγηματικών πρακτικών για τη δημιουργία χειροπιαστής ελπίδας

 

 

με τον Αυστραλό θεραπευτή, επόπτη, εκπαιδευτή

του Dulwich Centre της Αυστραλίας

David Newman

επίτιμο κλινικό συνεργάτη της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας

του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,

διδάσκοντα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας

του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης

 

Ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση μέσω web

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου  2020,  11.00 πμ – 1.30 π.μ.

με ελληνική μετάφραση

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εργαστήριο

Σαββατοκύριακο 10-11 Οκτωβρίου 2020

 

              Διοργάνωση:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Ελλάδα)

Dulwich Centre of Narrative Therapy (Αυστραλία)

 

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,

 6955-103581, narrativetherapygr@gmail.com

 

Η ανοιχτή ΔΩΡΕΑΝ εκδήλωση και το διαδραστικό εργαστήριο – σεμινάριο θα γίνουν μέσω web σύνδεσης.

 • ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Δείτε παρακάτω (σημείο Γ) για πληροφορίες για τον εύκολο τρόπο σύνδεσης ή ….

  απλά στείλτε μας ένα e-mail στο narrativetherapygr@gmail.com για να σας στείλουμε το link σύνδεσης για την ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση.

 • Το σεμινάριο μπορείτε να τo παρακολουθήσετε αυτόνομα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, εντάσσεται όμως και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που οδηγεί στο πτυχίο του αφηγηματικού ψυχοθεραπευτή, ένα πρόγραμμα σύντομο, μεστό, ουσιαστικό και οικονομικό αλλά και αναγνωρισμένο διεθνώς.

  

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Αυτό το εργαστήριο θα είναι μια πρακτική, συγκινητική και ελπιδοφόρα εξερεύνηση τρόπων εργασίας με τα συχνά έντονα και δύσκολα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η απελπισία και η αυτοκτονική εμπειρία. Συχνά αν και όχι πάντα, τέτοιες ή παρόμοιες εμπειρίες έχουν οι άνθρωποι στο πλαίσιο ψυχιατρικών δομών και υπηρεσιών.

Θα χρησιμοποιήσουμε και θα μοιραστούμε μαζί σας αρχές και πρακτικές που αντλούνται κυρίως  από την αφηγηματική θεραπεία.

Η απόγνωση και η αυτοκτονική εμπειρία μπορεί να είναι πολύ δύσκολα προβλήματα για να ανταποκριθούμε  ως λειτουργοί ψυχικής υγείας. Μπορεί να γεννήσουν ανησυχία στους λειτουργούς και η ανησυχία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε πανικό για τους λειτουργούς. Όταν αυτό συμβαίνει, ο λειτουργός μπορεί να απομακρυνθεί από τους προτιμώμενους τρόπους εργασίας του και τότε οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με έντονες προκλήσεις ψυχικής υγείας μπορεί να νιώσουν απομονωμένοι μέσα στην εμπειρία τους.

Σε αυτό το εκπαιδευτικό τριήμερο θα δοθεί έμφαση σε ιδέες, πρακτικές και δεξιότητες που οι λειτουργοί ψυχικής υγείας μπορούν να αντλήσουν και να χρησιμοποιήσουν άμεσα στη δουλειά τους, έτσι ώστε η ανησυχία και ο πανικός να μην κυριαρχήσουν και επομένως οι άνθρωποι να μην βιώσουν την απομόνωση και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ελπιδοφόρους δρόμους.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Το τριήμερο (ανοιχτή δωρεάν διάλεξη + σεμινάριο / εργαστήριο Σαββατοκύριακου) θα περιλαμβάνει μικρές διαλέξεις, παρουσίαση ελπιδοφόρας θεραπευτικής εργασίας (βίντεο και γραπτές καταγραφές), συζήτηση και ευκαιρίες εξάσκησης ορισμένων από τις ιδέες. Αυτό το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για να προχωρήσει πέρα από τις πρακτικές εκτίμησης κινδύνου και για να βρει τρόπους να χτίσει ιστορίες διάσωσης με όσους παλεύουν με την απελπισία, την αυτοκτονική εμπειρία ή την ψυχιατρική εμπειρία.

Στο σεμινάριο περιλαμβάνονται:

 • Αρχές εργασίας ,αντλημένες από την αφηγηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της αυτοκτονικής εμπειρίας και της απελπισίας και για τη διαπραγμάτευση της ψυχιατρικής εμπειρίας.
 • Τρόποι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φτιάξουν νόημα από την ψυχική δυσφορία αντί να τοποθετούν αυτό που πάει στραβά μέσα τους,  ώστε να προχωρήσουν σε ελπιδοφόρα μονοπάτια.
 • Τρόπους αξιοποίησης της αφηγηματικής πρακτικής της εξωτερίκευσης και της ανασυγγραφής όταν εργάζεστε με την αυτοκτονική εμπειρία, την απόγνωση και την ψυχιατρική εμπειρία
 • Κοινωνικοί τρόποι συζήτησης (discourses) ή οι κοινές πολιτισμικές αντιλήψεις για την αυτοκτονία και την αυτοκτονική εμπειρία
 • Η διαμορφωτική πλευρά της δύναμης / εξουσίας στη χρήση γλώσσας, όταν μιλάμε για την αυτοκτονική εμπειρία και πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια μεγαλύτερη ποικιλία περιγραφών της αυτοκτονικής εμπειρίας
 • Πώς μπορούμε με ευαισθησία να συνδέσουμε άτομα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνεισφέρουν σε άλλους ανθρώπους με παρόμοιες εμπειρίες ψυχικής δυσφορίας χρησιμοποιώντας το γραπτό λόγο και όχι μόνο.
 • Παρουσίαση πραγματικής εργασίας με άτομα που έχουν έντονες προκλήσεις ψυχικής υγείας, αυτοκτονική εμπειρία ή ψυχιατρική εμπειρία μέσω βίντεο συμβουλευτικής διαδικασίας, καταγραφών σε κείμενο της συμβουλευτικής διαδικασίας, συλλογικών ή «ζωντανών» εγγράφων και επιστολών.

 

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Ο David Newman έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο τον Michael White, τον ιδρυτή της Αφηγηματικής Θεραπείας στην Αυστραλία. Έχει δεκαετίες εμπειρίας εργαζόμενος-συνεργαζόμενος με δεκάδες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εθελοντικές οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ανεξάρτητος επαγγελματίας καθώς και στο Sydney at  Uspace, μια ψυχιατρική μονάδα για νέους στο νοσοκομείο του St Vincent.

Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του  Dulwich Centre, του αυστραλιανού εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία, επίτιμος κλινικός συνεργάτης στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και διδάσκει στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού διπλώματος Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (που είναι ένα πανεπιστήμιο που αναγνωρίζονται ως ένα από τα καλύτερα στην κόσμο).

Έχει διδάξει  εκπαιδευόμενους αφηγηματικής θεραπείας στον Καναδά, τη Δανία, το Χογκ-Κόγκ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρεττανία, τις Η.Π.Α, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα και τη Βραζιλία.

Ο David είναι ο συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικά με την Αφηγηματική Θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης του επιδραστικού άρθρου  “Rescuing the Said from the Saying of it: Living Documentation in Narrative Therapy.”

 

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Γ1. Χρόνος- Τόπος

 ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ μέσω web – ανοιχτή στο ευρύ κοινό

Πέμπτη 11.00 π.μ. – 1.30 μ.μ.

(Κοιτάξτε παρακάτω για το πώς θα συνδεθείτε μαζί μας)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ μέσω web

Σάββατο: 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Κυριακή  9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

(Κοιτάξτε παρακάτω για το πώς θα συνδεθείτε μαζί μας)

 • Γ2. Κόστος – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη  7 Οκτωβρίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά την  Τετάρτη 7 Οκτωβρίου:  180 €

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

  α) καταθέτετε το  ποσό των 160-180 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814 ( ΙΒΑΝ GR54-0172-2280-0052-2806-9522-814)  στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.
β) συμπληρώστε αίτηση και αποστείλετε τη με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : narrativetherapygr@gmail.com, άμεσα αν γίνεται,  μαζί με φωτοτυπία του καταθετηρίου πληρωμής.H αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail. Για ένα πρότυπο έντυπο αίτησης, δείτε στο site του Ινστιτούτου www.narrativetherapy.gr, στη στήλη ΝΕΑ, στα σχετικά με τα  σεμινάρια (και στο τέλος αυτής της ανάρτησης)
 • Γ3. Τρόπος σύνδεσης

         Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 1. Μας στέλνετε ένα email (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για το ενδιαφέρον σας για την ανοιχτή εκδήλωση.
 2. Tότε, σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
 3. 15 λεπτά πριν την έναρξη της ανοιχτής εκδήλωσης, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε και πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας

 (Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις οδηγίες όπως παρακάτω, όπου σας λέμε επίσης πώς θα κατεβάσετε την εφαρμογή ΖΟΟΜ στον Υπολογιστή σας. Αυτό δεν είναι απαραίτητο για την ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση – αρκεί μόνο να πατήσετε το λινκ που θα σας στέλνουμε και θα μεταβείτε εύκολα στο διαδικτυακό χώρο της εκδήλωσης. Στο σεμινάριο όμως είναι απαραίτητο να κατεβάσετε και την εφαρμογή ΖΟΟΜ για να μπορούν να δουλεύουν απρόσκοπτα όλες οι λειτουργίες που θα χρειαστούμε)

 • Γ3. Τρόπος σύνδεσης

         Β. ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

 Μετά την εγγραφή σας στο σεμινάριο, μας στέλνετε ένα email (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για την εγγραφή σας.

 1. Tότε, σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
 2. Kατεβάστε το “Zoom client for meetings από αυτό το λινκ. Θα σας πάρει μερικά δευτερόλεπτα αλλά παρακαλώ μην το αφήσετε τελευταία στιγμή: https://zoom.us/download
 3. 15 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας
             Για να περάσετε όμορφα, να το ευχαριστηθείτε και να ωφεληθείτε το μέγιστο

           από το διαδικτυακό σεμινάριό μας,  συστήνουμε τα παρακάτω:

 • α) Το πιο σημαντικό ?: Φροντίστε να είσαστε σε ένα μέρος όπου έχετε καλό σήμα
 • β) Χρησιμοποιήστε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή αν μπορείτε, γιατί υπάρχουν ορισμένες λειτουργίες που δεν λειτουργούν  καλά εάν χρησιμοποιείτε Ipad ή το τηλέφωνό σας.
 • β) Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο, καθώς είναι απαραίτητα για το διαδραστικό σεμινάριο
 • γ) Φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό στο χώρο από τον οποίο θα συνδεθείτε, χωρίς να έχετε παράθυρο πίσω σας.  Τα ακουστικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή θορύβου στο παρασκήνιο
 • Γ4. Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής και το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.

– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.

 – Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς. 

 

 • Γ5. Πληροφορίες για το σεμινάριο

 www.narrativetherapy.gr

 Τηλ. 6955-103581

Μail: narrativetherapygr@gmail.com