Dulwich Centre of Narrative Therapy and Communtiy Work, Australia.
Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας, Ελλάδα.
Εκπαιδευτικό Τριήμερο
ΤΡΑΥΜΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Εξιστορώντας τις μικρές πράξεις αντίστασης
και δημιουργώντας νέες προσωπικές και κοινωνικές δυνατότητες
με τον Αυστραλό θεραπευτή, επόπτη, εκπαιδευτή
του Dulwich Centre της Αυστραλίας
David Newman
επίτιμο κλινικό συνεργάτη της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας
του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης,
διδάσκοντα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας
του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης
Ανοιχτή στο κοινό
εκδήλωση
|
Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, 7.00 – 9.30 μ.μ.
Ξενοδοχείο «Queen Olga», Βασιλίσσης Όλγας 44, Θεσσαλονίκη |
Εκπαιδευτικό
Σεμινάριο |
Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου 2018
Κέντρο Biennestar, Βασ.Όλγας 181, Θεσσαλονίκη |
Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,
6955-103581, narrativetherapygr@gmail.com
Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
“Ακόμη και όταν οι άνθρωποι υφίστανται σαρωτικά τραύματα, κάνουνε βήματα με τα οποία προστατεύουν και διατηρούν αυτό που είναι Πολύτιμο για αυτούς”
Michael White (2006)
Η Αφηγηματική Προσέγγιση για την ανταπόκριση στο τραύμα υποθέτει ότι «Κανείς δεν είναι παθητικός δέκτης του τραύματος». Ανεξάρτητα από τη φύση του τραύματος οι άνθρωποι πάντα αντιδρούν απέναντι σε αυτό! Πάντα προσπαθούν να το παρεμποδίσουν και, όταν αυτό είναι αδύνατο, προσπαθούν να μετατρέψουν τις συνέπειές του στη ζωή τους και στη ζωή των άλλων. Αυτές οι πράξεις τους από τη μια συμβάλλουν στη διατήρηση αυτών που οι ίδιοι βιώνουν ως σημαντικά και από την άλλη στηρίζονται, εμπνέονται από αυτά που είναι πολύτιμα για τους ίδιους.
Ωστόσο, μερικές φορές ο εντοπισμός αυτών των αντιδράσεων των ανθρώπων στο τραύμα μπορεί να είναι ένα έργο δύσκολο τόσο για το θεραπευτή όσο και για το πρόσωπο που έχει υποστεί το τραύμα. Στην ανοιχτή διάλεξη και στο σεμινάριο /εργαστήριο, ο David Newman θα μοιραστεί μερικά παραδείγματα από την προσεχτική και υπομονετική έρευνα που συχνά χρειάζεται για να εντοπιστούν οι αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι στο τραύμα.
Θα εξετάσει επίσης τη σημασία του να αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα ως κοινωνικό επίτευγμα, όταν εξερευνούμε τρόπους με τους οποίους οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν σε ιστορίες που επισκιάζουν το τραύμα.
Ακόμη ο David θα μοιραστεί την έρευνά του σχετικά με την αξία του προσεχτικού «κοιτάγματος» της γλώσσας στη θεραπεία καθώς και σχετικά με τη χρήση του γραπτού λόγου στη θεραπεία. Θα συζητήσει ακόμη την έρευνά του για τη δημιουργία ενός λεξικού «σκοτεινών θλίψεων» με νέους ανθρώπους στο Σίδνεϊ, εμπνευσμένο από έναν ιστότοπο με το ίδιο όνομα.
Στο εργαστήριο θα υπάρχουν ανάμεσα σε άλλα παραδείγματα θεραπευτικής εργασίας και βιωματικές ασκήσεις. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα υπάρξει η δυνατότητα να εξεταστούν οι ακόλουθες σκέψεις: η «πολιτική της ευγνωμοσύνης» και οι τρόποι να αποδομήσουμε την «εσωτερική κατανόηση» (insight).
Η ανοιχτή εκδήλωση και το σεμινάριο θα είναι πολύ χρήσιμα για όλους τους θεραπευτές, μια και συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιστορίες τραυμάτων από τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στα γραφεία μας αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμα για τους επαγγελματίες που εργάζονται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ζήσει και εξακολουθούν να ζουν ιδιαίτερα δύσκολες και τραυματικές εμπειρίες.
Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ
Ο David Newman έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο τον Michael White, τον ιδρυτή της Αφηγηματικής Θεραπείας στην Αυστραλία. Έχει δεκαετίες εμπειρίας εργαζόμενος-συνεργαζόμενος με δεκάδες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εθελοντικές οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ανεξάρτητος επαγγελματίας καθώς και στο Sydney at Uspace, μια ψυχιατρική μονάδα για νέους στο νοσοκομείο του St Vincent.
Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Dulwich Centre, του αυστραλιανού εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία, επίτιμος κλινικός συνεργάτης στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και διδάσκει στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού διπλώματος Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (που είναι ένα πανεπιστήμιο που αναγνωρίζονται ως ένα από τα καλύτερα στην κόσμο).
Έχει διδάξει εκπαιδευόμενους αφηγηματικής θεραπείας στον Καναδά, τη Δανία, το Χογκ-Κόγκ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρεττανία, τις Η.Π.Α, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα και τη Βραζιλία.
Ο David είναι ο συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικά με την Αφηγηματική Θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης του επιδραστικού άρθρου “Rescuing the Said from the Saying of it: Living Documentation in Narrative Therapy.”
Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Χρόνος- Τόπος
ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Παρασκευή 7.00 – 9.30 μ.μ.
Ξενοδοχείο «Queen Olga»,
Βασιλίσσης Όλγας 44, Θεσσαλονίκη
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Κυριακή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar
Βασιλίσσης Όλγας 181,
στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε Play ΟΠΑΠ & Βενζινάδικο)
- Κόστος – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου
Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 9 Μαΐου: 160 €
Δήλωση συμμετοχής μετά την Τετάρτη 9 Μαΐου: 180 €
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!
α) προκαταβάλετε το ποσό των 50 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814 στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.
β) συμπληρώστε αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται εδώ και αποστείλετε τη με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : narrativetherapygr@gmail.com, μέχρι την Τετάρτη 18 Μαΐου, μαζί με φωτοτυπία του καταθετηρίου πληρωμής. H αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail. Για ένα πρότυπο έντυπο αίτησης, δείτε στο site του Ινστιτούτου www.narrativetherapy.gr, στη στήλη ΝΕΑ, στα σχετικά με τα σεμινάρια. Μπορείτε να τη βρείτε και εδώ . |
- Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη
– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής και το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.
– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.
– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς.
- Πληροφορίες για το σεμινάριο
www.narrativetherapy.gr
Τηλ. 6955-103581 Μail: narrativetherapygr@gmail.com |
Δ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Η Αφηγηματική Θεραπεία είναι μία εξέλιξη των Συστημικών Θεραπειών, κατά άλλους κομμάτι της Συστημικής Θεραπείας και κατά άλλους ένα βήμα πέρα από αυτήν. Διαμορφώθηκε από την ομάδα του Michael White, αυστραλού θεραπευτή και του David Epston, νεοζηλανδού θεραπευτή. Είναι μία θεραπεία που εντάσσεται στην κονστρουξιονιστική παράδοση της ψυχοθεραπείας.
Η πρακτική της έχει τη ζεστασιά της πρακτικής του Rogers αλλά και την ισχυρή δυναμική αλλαγής που φέρει η επικέντρωση στις λύσεις.
Είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποφεύγει συνειδητά την ένταξη της προσωπικότητας του ανθρώπου σε νόρμες και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να συνδεθεί με τις αξίες του, τα αποθέματά του καθώς και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής και της ιστορίας του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τις συνθήκες για μια επαναδιήγηση της τρέχουσας ιστορίας του, της παρελθούσας ιστορίας του και των μελλοντικών του δυνατοτήτων, μία επαναδιήγηση η οποία είναι θεραπευτική για το άτομο αλλά και δημιουργός εναλλακτικών τρόπων συνομιλίας του ατόμου με το περιβάλλον του.
Η πρακτική της, ακριβώς επειδή δίνει έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους συνομιλίας των ανθρώπων, είναι ιδανική για την εργασία με μεγαλύτερες συλλογικότητες ανθρώπων.
Όταν αφορά την κοινοτική εργασία, λοιπόν, αξιοποιεί τις ίδιες αρχές με αυτές της θεραπευτικής εργασίας. Βοηθά τις κοινότητες να συνδεθούν με τις αξίες τους, τα αποθέματά τους και εκείνους τους τρόπους συζήτησης που αναδεικνύουν το υπάρχον δυναμικό τους για λύσεις και ανάπτυξη.
Για αυτό και σε πολλά μέρη του κόσμου η Αφηγηματική Πρακτική έχει αξιοποιηθεί στη δουλειά με κοινότητες που βιώνουν κρίσεις και ιδιαίτερα έντονες δοκιμασίες.
Αυτή η εργασία έχει γίνει στη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Νεπάλ, την Παλαιστίνη και αφορούσε παιδιά και κοινότητες που βιώνανε τις συνέπειες της φτώχιας, του AIDS, του πολέμου, φυσικών καταστροφών, κακοποίησης, πλαισίων ζωής όπου υπάρχει χρήση ουσιών κ.ο.κ. Συγκεκριμένα υλικά ομαδικής και κοινοτικής εργασίας έχουν αναπτυχθεί (όπως Tο Δέντρο της Ζωής, Η Ομάδα της Ζωής, Ο Χαρταετός της Ζωής) και χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία αφηγηματικών πρακτικών κοινοτικής εργασίας. Πληροφόρηση για τα υλικά αυτά υπάρχει και στα Ελληνικά.
Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής εδώ και αποστείλετέ την στο
narrativetherapygr@gmail.com