Εκπαιδευτικό Τριήμερο
ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
με τη
YAEL GERSHONI, MA
Επόπτρια – Διεθνή Εκπαιδεύτρια Αφηγηματικής Θεραπείας
του Κέντρου DULWICH Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας
Ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση
Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, 7.00 μ.μ.
Ξενοδοχείο Μετροπόλιταν, Αίθουσα Κάπα
Βασιλίσσης Όλγας 65, Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες για το τριήμερο:
To τριήμερο αναγνωρίζεται ως ΜΕΡΟΣ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, που οδηγεί στην πιστοποίηση Αφηγηματικού Θεραπευτή από το Dulwich Centre, το κέντρο που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία. Συμμετέχουν σε αυτό διεθνείς εκπαιδευτές που επισκέπτονται την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είναι τμήμα του Master Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Ο νέος διετής κύκλος ξεκίνησε πριν λίγο καιρό.
Α. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤO ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
“ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΖΕΥΓΑΡΙΑ.
Βλέποντας διευρυμένα τις δύο ιστορίες της σχέσης – Η αγάπη ως εφόδιο ζωής”
Όταν οι άνθρωποι βιώνουν οδυνηρές ιστορίες, το αποτέλεσμα είναι μία στενή και αρνητική εικόνα για τον άλλο άνθρωπο και για τη σχέση. Στην Αφηγηματική Θεραπεία όταν μεγαλώνουμε τα «Μάτια της Αγάπης», δηλαδή την Προτιμώμενη Ιστορία της σχέσης, φέρνουμε στο προσκήνιο ελπίδα, απαλότητα και ενότητα. Δημιουργούμε έναν χώρο έτσι ώστε η φιλία και η απαλότητα να αναπτυχθούν. Τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται απαραίτητα αλλά όταν οι ιστορίες της αγάπης, της φιλίας και της φροντίδας αναγνωρίζονται, οι άνθρωποι κάνουν επιλογές όσον αφορά το πώς θέλουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.
Σε αυτή τη διάλεξη θα μιλήσουμε για τη «στίξη» στην αφηγηματική θεραπεία μέσα από ιστορίες από τη θεραπευτική πρακτική της Yael Gershoni. Θα μιλήσουμε δηλαδή για το πώς υποστηρίζουμε τα μέλη του ζευγαριού να αξιολογούν και να επιλέγουν μέσα από την Ιστορία της αγάπης τους τις δυνατότητες και την εξέλιξη της σχέσης τους.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
“Σχεσιακή ταυτότητα και θεραπεία ζευγαριού”
Τα ζευγάρια έρχονται στη θεραπεία με ιστορίες για προβλήματα στη σχέση τους και στην ταυτότητά τους ως ανθρώπων. Στην Αφηγηματική Θεραπεία δεν ενδιαφερόμαστε μόνο να ακούσουμε τις διαποτισμένες από το πρόβλημα ιστορίες αλλά επίσης να βοηθήσουμε τα ζευγάρια να επανασυγγράψουν συνεργατικά και να διαπραγματευτούν τις προτιμώμενες κατευθύνσεις στη ζωή τους.
Στην εργασία μας, βλέπουμε την ταυτότητα ως ένα «πρότζεκτ» το οποίο αναπτύσσεται μέσα στις σχέσεις. Πιστεύουμε ότι η ταυτότητα δεν είναι μία εσωτερική κατάσταση αλλά κατασκευάζεται στις σχέσεις.
Αναζητούμε τρόπους για να δημιουργήσουμε χώρο για τα ζευγάρια ώστε να βρουν τις προτιμώμενες κατευθύνσεις στις ζωές τους. Επιθυμούμε να κάνουμε δυνατό για τους ανθρώπους να διατυπώσουν τις αξίες τους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους καθώς θα γίνονται οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέσα στη σχέση και καθώς θα δημιουργούν την προτιμώμενη ιστορία της σχέσης τους.
Επίσης, ενδιαφερόμαστε για την ανάδειξη (το «ξεπακετάρισμα») του ευρύτερου πλαισίου που διαμορφώνει τα προβλήματα που τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν. Το πλαίσιο αυτό μερικές φορές δεν είναι αρκετά ορατό σε αυτούς και μπορεί να περιλαμβάνει συζητήσεις για το φύλο, θέματα δύναμης, κοινωνικές προσδοκίες και στάνταρντς για το πώς πρέπει να είναι τα ζευγάρια.
Σε αυτό το σεμινάριο θα μιλήσουμε για τις ακόλουθες αφηγηματικές πρακτικές:
- Σχεσιακή ταυτότητα
- Επανατποθέτηση – εξωτερική μαρτυρία στη συζυγική θεραπεία
- «Ξεπακετάρισμα» των προβληματικών ιστοριών και τρόπων συζήτησης (discourses)
- Κύκλοι αλληλεπίδρασης
- Φωτεινές στιγμές
- Η παραλλαγή της Αγάπης και η παραλλαγή του Προβλήματος – Στίξη
- Η αγάπη ως εφόδιο – απόθεμα ζωής
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρουσιάσεις περιπτώσεων, προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων και προσωπικές ασκήσεις.
————————————————————————————————————-
Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤHN ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ
Η Yael Gershoni, M.Sc. εργάζεται εδώ και 25 χρόνια ως εκπαιδεύτρια, επόπτρια και θεραπεύτρια, εφαρμόζοντας τις αφηγηματικές ιδέες και πρακτικές σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της αφορά την εργασία με το τραύμα, την απώλεια, τη θεραπεία ζεύγους και τις γυναίκες που παλεύουν με διατροφικές διαταραχές.
Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Οικογενειακή Θεραπεία από το Southern Connecticut State University. Έχει εκπαιδευτεί και δουλέψει με μερικά από το μεγαλύτερα ονόματα της Οικογενειακής Θεραπείας, τους Colé Madanes, Jay Haley και Peggy Penn.
Από το 1984 συμμετείχε ως επιστημονική συνεργάτης και από το 1994 ως συνιδιοκτήτρια του Barcai Institute, the Center for Individual, Family and Marital Therapy, ενός κέντρου που παρέχει πιστοποιημένη εκπαίδευση στη θεραπεία, εποπτεία και θεραπεία για άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Από το 1994 το Barcai Institute αποτελούσε πρωτοπόρο Ινστιτούτο στην διδασκαλία και εκπαίδευση της Αφηγηματικής πρακτικής στο Ισραήλ και η Yael έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών του και τη διδασκαλία.
Από το 2014 συνεχίζει αυτόνομα την επαγγελματική της δραστηριότητα και την εκπαιδευτική της πρακτικής σε συνεργασία με το Dulwich Centre της Αυστραλίας.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την Αφηγηματική της δουλειά στα αγγλικά και τα εβραϊκά.
Η Yael οργάνωσε την πρώτη εκπαίδευση στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία στο Barcai Institute σε στενή επαφή με το Michael White. Έχει εμπλακεί σε πολλές συζητήσεις με τον ίδιο για τις ιδέες και πρακτικές της Αφηγηματικής τόσο κατά τις εκπαιδευτικές του επισκέψεις στο Ισραήλ, όσο και κατά τις δικές της επισκέψεις για παρουσίαση της δουλειάς της στο Dulwich Centre της Αυστραλίας
Η Yael, μετά το θάνατο του White, συνεχίζει τη στενή της συνεργασία με το Dulwich Centre και τους Cheryl White και τον David Denborough. Συμμετέχει ως εκπαιδευτικό προσωπικό στην εκπαίδευση της Αφηγηματικής πρακτικής πέρα από το Ισραήλ, στη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ-Κονγκ, την Κίνα και την Ελλάδα.
—————————————————————————————————————
Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Χρόνος- Τόπος
ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ανοιχτή στο ευρύ κοινό
Παρασκευή 7.00 – 9.30 μ.μ.
Ξενοδοχείο Μετροπόλιταν, Αίθουσα Κάπα
Βασιλίσσης Όλγας 65, Θεσσαλονίκη
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Σάββατο: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Κυριακή 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Biennestar
Βασιλίσσης Όλγας 181,
στο ύψος Μαρτίου (ανάμεσα σε πρώην Εμπορική τράπεζα και Βενζινάδικο)
- Κόστος – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου
Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 1 Μαρτίου: 160 €
Δήλωση συμμετοχής μετά την Τετάρτη 1 Μαρτίου: 180 €
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.
Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!
α) προκαταβάλετε το ποσό των 50 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814 στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση. |
β) συμπληρώστε αίτηση και αποστείλετε τη με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : narrativetherapygr@gmail.com, μέχρι την Τετάρτη 1 Μαρτίου, μαζί με φωτοτυπία του καταθετηρίου πληρωμής.
H αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail. Για ένα πρότυπο έντυπο αίτησης, δείτε στο site του Ινστιτούτου www.narrativetherapy.gr, στη στήλη ΝΕΑ, στα σχετικά με τα σεμινάρια.
- Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη
– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής και το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας.
– Τo σεμινάριο αναγνωρίζεται ως μέρος της εκπαίδευσης που οδηγεί στο ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ.
– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας αποσταλεί το υλικό νωρίς.
- Πληροφορίες για το σεμινάριο
www.narrativetherapy.gr |
Τηλ. 6955-103581
Μail: narrativetherapygr@gmail.com
—————————————————————————————————————-
Δ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Αφηγηματική Θεραπεία είναι μία εξέλιξη των Συστημικών Θεραπειών, κατά άλλους κομμάτι της Συστημικής Θεραπείας και κατά άλλους ένα βήμα πέρα από αυτήν. Διαμορφώθηκε από την ομάδα του Michael White, αυστραλού θεραπευτή και του David Epston, νεοζηλανδού θεραπευτή. Είναι μία θεραπεία που εντάσσεται στην κονστρουξιονιστική παράδοση της ψυχοθεραπείας.
Η πρακτική της έχει τη ζεστασιά της πρακτικής του Rogers αλλά και την ισχυρή δυναμική αλλαγής που φέρει η επικέντρωση στις λύσεις.
Είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποφεύγει συνειδητά την ένταξη της προσωπικότητας του ανθρώπου σε νόρμες και βοηθά τον ενδιαφερόμενο να συνδεθεί με τις αξίες του, τα αποθέματά του καθώς και με τους σημαντικούς άλλους της ζωής και της ιστορίας του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τις συνθήκες για μια επαναδιήγηση της τρέχουσας ιστορίας του, της παρελθούσας ιστορίας του και των μελλοντικών του δυνατοτήτων, μία επαναδιήγηση η οποία είναι θεραπευτική για το άτομο αλλά και δημιουργός εναλλακτικών τρόπων συνομιλίας του ατόμου με το περιβάλλον του.
Η πρακτική της, ακριβώς επειδή δίνει έμφαση σε διαφορετικούς τρόπους συνομιλίας των ανθρώπων, είναι ιδανική για την εργασία με μεγαλύτερες συλλογικότητες ανθρώπων.
Όταν αφορά την κοινοτική εργασία, λοιπόν, αξιοποιεί τις ίδιες αρχές με αυτές της θεραπευτικής εργασίας. Βοηθά τις κοινότητες να συνδεθούν με τις αξίες τους, τα αποθέματά τους και εκείνους τους τρόπους συζήτησης που αναδεικνύουν το υπάρχον δυναμικό τους για λύσεις και ανάπτυξη.
Για αυτό και σε πολλά μέρη του κόσμου η Αφηγηματική Πρακτική έχει αξιοποιηθεί στη δουλειά με κοινότητες που βιώνουν κρίσεις και ιδιαίτερα έντονες δοκιμασίες.
Αυτή η εργασία έχει γίνει στη Νότιο Αφρική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Νεπάλ, την Παλαιστίνη και αφορούσε παιδιά και κοινότητες που βιώνανε τις συνέπειες της φτώχιας, του AIDS, του πολέμου, φυσικών καταστροφών, κακοποίησης, πλαισίων ζωής όπου υπάρχει χρήση ουσιών κ.ο.κ. Συγκεκριμένα υλικά ομαδικής και κοινοτικής εργασίας έχουν αναπτυχθεί (όπως Tο Δέντρο της Ζωής, Η Ομάδα της Ζωής, Ο Χαρταετός της Ζωής) και χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία αφηγηματικών πρακτικών κοινοτικής εργασίας. Πληροφόρηση για τα υλικά αυτά υπάρχει και στα Ελληνικά.
—————————————————————————————————————
Για να συμμετέχετε στο Σεμινάριο ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ .