Επιστημονικοί Συνεργάτες

Διεθνείς επιστημονικοί συντονιστές του ελληνικού προγράμματος

David D & CherylΗ CHERYL WHITE και ο DAVID DENBOROUGH είναι οι σημερινοί διευθυντές του Dulwich Centre της Αυστραλίας του εκπαιδευτικού- θεραπευτικού  που ξεκίνησε ο Michael White, ο θεμελιωτής της Αφηγηματικής Θεραπείας. Η Cheryl  υπήρξε συνιδρύτρια του Dulwich Centre. O David υπήρξε στενός συνεργάτης του Michael White.

Είναι και οι δύο εκδότες, συγγραφείς, εκπαιδευτές και συντονιστές εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αφηγηματικής Θεραπείας σε όλον τον κόσμο. Είναι οι επιστημονικοί συντονιστές του ελληνικού εκπαιδευτικού προγράμματος που οδηγεί στην πιστοποίηση Αφηγηματικού θεραπευτή.

Η Cheryl και ο David έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία εμπλοκής σε κοινοτικά projects, που αφορούν την υποστήριξη ατόμων, ομάδων και κοινοτήτων που βιώνουν αντιξοότητες (φυσικές καταστροφές, κοινωνικο-οικονομικές δοκιμασίες, κοινωνική βία, κακοποίηση κ.α.) και έχουν εμπλακεί επίσης στην υποστήριξη λειτουργών που διαμορφώνουν πολιτιστικά καταλλήλους τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση αντιξοοτήτων και κοινωνικών και ψυχολογικών βλαβών. Έχουν εργαστεί σε αυτό τον τομέα σε πολλές χώρες του κόσμου με πιο πρόσφατες αποστολές τους στο Κουβέιτ (με Ιρακινούς λειτουργούς), στη Ρουάντα, στον Καναδά, την Ουγκάντα, τις Η.Π.Α, τη Ζιμπάμπουε καθώς και σε πολλές κοινότητες Αβοριγίνων στην Αυστραλία.

Η Cheryl White φέρνει στα σεμινάρια μία μακρά ιστορία συμμετοχής στη φεμινιστική σκέψη και πράξη. Ο David Denborough φέρνει επίσης την αγάπη του για το γραπτό λόγο και το τραγούδι και τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να διαποτίσουν τη δουλειά με άτομα, ομάδες οικογενειών και κοινότητες.

Διεθνές επιστημονικό προσωπικό

     

Οι JILL FREEDMAN,  MSW, ACSW & GENE COMBS, MD είναι τους πιο διακεκριμένους παγκοσμίως πρωτεργάτες της Αφηγηματικής Θεραπείας, Ήταν από τους πρώτους μαθητές του Michael White και του David Epston και είναι συγγραφείς βασικών εγχειριδίων για την Αφηγηματική Θεραπεία.

Η Jill Freedman & o Gene Combs είναι συν-διευθυντές του Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Evanston, όπου προσφέρουν εργαστήρια, εποπτεία και συμβουλευτική σε όλες τις πτυχές της αφηγηματικής θεραπείας. Εργάζονται θεραπευτικά στην περιοχή του Σικάγου και έχουν προσφέρει επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής και εποπτείας σε διάφορα σχολεία και κοινωνικές υπηρεσίες.

Έχουν συν-συγγράψει 3 βιβλία ανάμεσά τους και το πρώτο πλήρες εγχειρίδιο αφηγηματικής θεραπείας: Symbol, story and ceremony: Using metaphor in individual and family therapy («Σύμβολο, ιστορία και τελετή: Χρήση της μεταφοράς στην ατομική και οικογενειακή θεραπεία»), Narrative therapy: The social construction of preferred realities («Αφηγηματική θεραπεία: Η κοινωνική κατασκευή  προτιμώμενων πραγματικοτήτων»), Narrative therapy with couples («Αφηγηματική θεραπεία με ζευγάρια») … και πολλά άλλα! Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 κεφάλαια βιβλίων και άρθρα.

Τους δόθηκε το Βραβείο Καινοτόμας Συμβολής στην Οικογενειακή Θεραπεία από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακής Θεραπείας το 2009 και βραβεύτηκαν ως Επίτιμοι Συνεργάτες του Ινστιτούτου Taos το 2010.

Επιπλέον, η Jill είναι στο διεθνές εκπαιδευτικό προσωπικό του Dulwich Centre, του εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία. Έχει ενταχτεί στην ομάδα του Dulwich κάνοντας κάνει κοινοτική δουλειά σε διάφορα πλαίσια και διδάσκει στο Master of Narrative Therapy που προσφέρεται από το Κέντρο Dulwich και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Έχει λάβει το Βραβείο Αριστείας για τη Διδασκαλία της Αφηγηματικής Θεραπείας από τη Σχολή Αφηγηματικής Θεραπείας του Βανκούβερ το 2014.

Ο Gene αποσύρθηκε πρόσφατα από τη θέση του ως κλινικό μέλος ΔΕΠ στο Πρόγραμμα Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακής Θεραπείας.

angel1Η ANGEL YUEN,  M.S.W., R.S.W είναι θεραπεύτρια και σχολική κοινωνική λειτουργός στο Τορόντο του Καναδά, επόπτρια και εκπαιδεύτρια της Αφηγηματικής Θεραπείας. Η Angel είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του επιστημονικού-διδακτικού προσωπικού του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας του Τορόντο (Narrative Therapy Centre (NTC) of Toronto, www.narrativetherapycentre.com).
Είναι επίσης μέλος της ομάδας του Κέντρου Dulwich στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, του επιστημονικού κέντρου που δημιούργησε και εξέλιξε την αφηγηματική θεραπεία. Είναι εκπαιδεύτρια στα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα του και έχει διδάξει σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Νορβηγία, Χονγκ Κογκ, Αυστραλία, Παλαιστίνη και Ισραήλ. Είναι συνεκδότρια μαζί με την Cheryl White του βιβλίου «Συζητήσεις για το φύλο, την κουλτούρα, τη βία και η αφηγηματική θεραπευτική πρακτική: Ιστορίες ελπίδας και περιπλοκότητας από γυναίκες ποικίλων πολιτισμών» (2007).

 Yael1Η YAEL GERSHONI, MA είναι Αφηγηματική Θεραπεύτρια και Διαπιστευμένη Επόπτρια Συζυγικής και Οικογενειακής Θεραπείας. Έχει εργαστεί επί δεκαετίες ως συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Partner Barcrai του Tel Aviv, ασκώντας ψυχοθεραπεία και διδάσκοντας. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά και είναι συνεργαζόμενη εκπαιδεύτρια Αφηγηματικής Θεραπείας στα διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Dulwich της Αδελαΐδας της Αυστραλίας.

david-newman1 Ο DAVID NEWMAN, ψυχοθεραπευτής Αφηγηματικής Θεραπείας, ερευνητής και συγγραφέας εκπαιδεύτηκε από τον Michael White στην Αφηγηματική Θεραπεία. Είναι ο ίδιος επόπτης –εκπαιδευτής Αφηγηματικής Θεραπείας.  Υπήρξε ιδρυτής του Charing Cross Narrative Therapy Centre (Σίδνευ,  Αυστραλία) και έχει διδάξει μέσω αυτού του κέντρου σε δεκάδες υπηρεσίες ψυχικής υγείας,  εθελοντικές οργανώσεις και Πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Ως μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Κέντρου Dulwich της Αδελαΐδας της Αυστραλίας, του επιστημονικού κέντρου που δημιούργησε ο ίδιος ο Michael White, έχει διδάξει  εκπαιδευόμενους από τον Καναδά, τη Δανία, το Χογκ-Κόγκ, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρεττανία, τις Η.Π.Α, την Αργεντινή, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

jane-huttonΗ JANE HUTTON είναι κοινωνική λειτουργός, οικογενειακή θεραπεύτρια και αφηγηματική θεραπεύτρια. Έχει πολύχρονη θεραπευτική και εκπαιδευτική εμπειρία. Ανάμεσα σε άλλα  έχει εργαστεί σε σχολεία και υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους και έχει αναπτύξει υλικά αγωγής ψυχικής υγείας. Έχει διδάξει σε προγράμματα εκπαίδευσης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Αυστραλίας και είναι μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας, του επιστημονικού κέντρου που έχει εισηγηθεί την Αφηγηματική Θεραπεία. Ακόμη έχει συμβάλει στο σχεδιασμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Κοινωνικής Εργασίας σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και έχει διδάξει σε αυτά  (Christian Heritage College, University of Queensland, QUT Carseldine). Υπήρξε βασική προσκεκλημένη από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ανοιχτό συμπόσιο-διάλεξη με θέμα την Αφηγηματική Θεραπεία το 2011.

John Stillman 1Ο JOHN STILLMAN είναι κλινικός κοινωνικός λειτουργός στο Κέντρο θεραπείας Kenwood (Kenwood Therapy Center) στη Μιννεάπολη, στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί την αφηγηματική θεραπεία στην εργασία του με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων. Έχει εκπαιδευτεί από τον ίδιο το Michael White και ήταν μέλος του πρώτου διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος που προσφέρθηκε από το Dulwich Centre στην Αδελαίδα της Αυστραλίας, το 2002. Είναι μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre και έχει παράσχει εκπαιδευτικά σεμινάρια Αφηγηματικής Θεραπείας στην Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ. Το βιβλίο του “Narrative Therapy Trauma Manual: A Principle-Based Approach” («Εγχειρίδιο Αφηγηματικής Θεραπείας για το Τραύμα: Μία προσέγγιση βασισμένη σε αρχές») χρησιμοποιείται στην έρευνα στις ΗΠΑ.

Η RURuth-Pluznick1TH PLUZNICK είναι διευθύντρια κλινικών υπηρεσιών στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας για Παιδιά του Τορρόντο, στον Καναδά. Είναι ιδρύτρια και εκπαιδεύτρια του Κέντρου Αφηγηματικής Θεραπείας του Τορρόντο και μέλος του διεθνούς εκπαιδευτικού προσωπικού του Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας, με 15-ετή εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δουλειά με οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας (οι οποίες συχνά ζουν κάτω από αντίξοες κοινωνικές συνθήκες). Ανάμεσα στα άλλα έχει διαμορφώσει (μαζί με την Natasha Kis-Sines) ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συνεισφοράς παιδιών και νέων που μεγαλώνουν με γονείς που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ελληνικό επιστημονικό προσωπικό

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΠΗΤΕΡΣΕΝ είναι Ψυχολόγος, MSc Αφηγηματική Ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια.

Είναι διδάσκων (tutor) του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης (University of Melbourne) για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και απολαμβάνει να συνεργάζεται με φοιτητές από διαφορετικές κουλτούρες, χώρες και πλαίσια δουλειάς.

Επίσης είναι επιστημονική συνεργάτης του Dulwich Center, (Adelaide, Australia) και διδάσκει ως key faculty member στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχεται στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (ΙΑΨ).

Iδιωτεύει ως Αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφήβους, οικογένειες, ομάδες και οργανισμούς καθώς και εποπτεία σε συναδέλφους ψυχολόγους. Παράλληλα εργάζεται ως Εκπαιδεύτρια Αφηγηματικής θεραπείας, και εισηγήτρια Σεμιναρίων στον Τομέα Ψυχικής Υγείας.

Στην ιδιωτική της πρακτική συναντά ανθρώπους που ανταποκρίνονται σε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, όπως π.χ εμπειρίες κακοποίησης και βίας με βάση το φύλο, ζητήματα σχέσεων, πένθος, γονεϊκοί προβληματισμοί, ζητήματα γύρω από την επιλογή ζωής ελεύθερης τέκνων (child-free considerations), ανησυχίες γύρω από το φαγητό και τις επιδράσεις του στο σώμα τους. Κάποιες από αυτές τις ανησυχίες έχουν γίνει γνωστές με το όνομα ανορεξία/ βουλιμία και η Κασσάνδρα εργάζεται γύρω από τα θέματα αυτά από την θέση και την προοπτική της γνώσης εκ των έσω. Η Κασσάνδρα ενδιαφέρεται να ακούσει με φροντίδα τις ιστορίες των προβλημάτων που φέρνουν οι άνθρωποι και να συμβάλλει στην απο-παθολογικοποίηση της ταυτότητάς τους, εντάσσοντας την προοπτική της διαθεματικότητας και του φεμινισμού στην αφηγηματική της πρακτική. Βοηθά να αναδείξουν τις προτιμώμενες ιστορίες για την ζωή και το μέλλον τους, μέσω της αποδόμησης των διαπροσωπικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών πλαισίων που συντηρούν τα προβλήματα.

Η Κασσάνδρα έχει εργαστεί σε δομές ιδιωτικού και δημοσίου φορέα παρέχοντας τόσο ατομική, όσο και ομαδική συμβουλευτική. Έχει διδάξει μαθήματα Αφηγηματικής Θεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Τμήμα Ψυχολογίας) , στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής), στο European University of Cyprus (Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), καθώς και στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (Ακαδημία Πολιτών).

Άρθρα σχετικά με την δουλειά της έχουν δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, International Journal of Narrative Therapy and Community Work, Dulwich Centre Publications.

 

Daniil1

Ο ΔΑΝΙΗΛ Κ. ΔΑΝΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, εργάζεται ιδιωτικά στον Βόλο ως παιδοψυχίατρος  από το 2000 και ως συντονιστής θεραπευτικής ιππασίας από το 2006. Έχει εκπαιδευτεί για 2 χρόνια στην Συστημική Ψυχοθεραπεία (Postgraduate Certificate in Systemic Practice with Families and Couples) στο Institute of Family Therapy στο Λονδίνο, για 3 ακόμη χρόνια στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Αφηγηματική Θεραπεία και την Κοινοτική Εργασία που διοργανώθηκε από το Dulwich Centre. Επίσης έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπευτική Ιππασία και έχει πιστοποίηση από τον  Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας ως συντονιστής βασικού επιπέδου. Έχει εργαστεί σε δημοτικούς οργανισμούς του Βόλου που παρέχουν υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες και ψυχιατρικά προβλήματα, στο Παράρτημα Βόλου του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και έχει συνεργαστεί με τις Μη Κυβερνητικές – Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) και ΠΟΛΙΤΡΟΠΟ (Οργάνωση Κοινωνικής Φροντίδας).Χρησιμοποιεί στην καθημερινή πρακτική του την αξιολόγηση του αποτελέσματος και της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας από τους ίδιους τους πελάτες.

Ο Γιάννης Αγγελής είναι Αφηγηματικός Εκπαιδευτής, Σχεδιαστής αφηγηματικής στρατηγικής για οργανισμούς, Συγγραφέας και Καλλιτέχνης. Το έργο του διαπνέεται από τις αρχές της αφηγηματικής θεραπείας και κοινοτικής πρακτικής, της θεραπείας Gestalt, της θεωρίας U, τις ιδέες του Ινστιτούτου Bateson και της πρακτικής “Art of Hosting”.

Έχει συγγράψει μαζί με άλλους αφηγηματικούς εκπαιδευτές τα βιβλία “Transforming Organizations” και “Beyond Storytelling” που αναπτύσσουν και αναλύουν αφηγηματικές
προσεγγίσεις ως εφαλτήρια για την προσωπική ανάπτυξη, την οικοδόμηση κοινοτήτων και τον οργανωσιακό μετασχηματισμό.

Έχει μαθητεύσει δίπλα στη Nora Bateson και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής των “Warm Data Labs”, τα οποία αναδεικνύουν την αλληλεξάρτηση και επιτρέπουν την κατανόηση των συστημικών προτύπων ενεργοπoιώντας με αυτό το τρόπο νέες κοινωνικές ανταποκρίσεις στις πολύπλοκες προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Ο Γιάννης Αγγελής, συντονίζει την συνεύρεση και την δουλειά ομάδων και κοινοτήτων σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους με στόχο την μεταμορφωτική αφήγηση, τη βαθιά ακρόαση, την διαρκή μάθηση, και την καινοτομία σε έναν περίπλοκο κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Διαμορφώνει και διδάσκει παιδαγωγικές, φιλοσοφικές, ψυχολογικές και τεχνολογικές στρατηγικές για την βέλτιστη αξιοποίηση της παρουσίας μας στον διαδικτυακό και φυσικό χώρο. Είναι συνιδρυτής του “Beyond Storytelling”, ένα διεθνές δίκτυο αφηγηματικών εκπαιδευτών που χρησιμοποιεί τις αφηγηματικές πρακτικές σαν καταλύτη μετασχηματισμού στα πεδία της ηγεσίας, της αλλαγής, της επικοινωνίας και της δημιουργίας κοινοτήτων.