Εκπαιδευτικό ONLINE τριήμερο: Εισαγωγή στην αφηγηματική θεραπευτική πρακτική – θεωρία και πρακτικές της «εξωτερίκευσης» και της «ανασυγγραφής».

 

   Εκπαιδευτικό ONLINE τριήμερο

Εισαγωγή στην αφηγηματική θεραπευτική πρακτική

θεωρία και πρακτικές της «εξωτερίκευσης» και της «ανασυγγραφής»

 

D

«Ο άνθρωπος

δεν είναι το πρόβλημα.

Ο άνθρωπος

είναι ο άνθρωπος

και το πρόβλημα

είναι το πρόβλημα»

Michael White

 

 

 

με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Θεραπείας

συνεργάτη του Dulwich Centre Αφηγηματικής θεραπείας

Αδάμ Χαρβάτη, ψυχολόγο, MSc, PhD

 

  • Ανοιχτή στο κοινό ΔΩΡΕΑΝ διάλεξη – εκδήλωση

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου,  19.00 – 21.30 – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Διαδικτυακά με σύνδεση στο λινκ που θα σταλεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες. Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. 

https://forms.gle/U5MgFPi2gHbWYn3e8

Θα υπάρξει α) Εκτενής Εισαγωγική Παρουσίαση της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (με παραδείγματα) 

 

  • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο         

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 11.00 – 19.00 – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 10.00 – 16.00 – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

 

 

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,

narrativetherapygr@gmail.com

—————————————————-

Δείτε παρακάτω: Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ & ΤΟ  ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Γ1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  1. Χρόνος -Τόπος
  2. Κόστος- Πληρωμή σεμιναρίου

Γ2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

  1. Για την ανοιχτή εκδήλωση
  2. Για το σεμινάριο

Γ3. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  γενικές

  1. Πιστοποίηση – επιπλέον υποστήριξη
  2. Επιπλέον πληροφορίες θα βρείτε …
  3. Αίτηση εγγραφής

——————————————————-

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια αναγνωρισμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδος που έχει επηρεάσει ριζικά τη γενικότερη συζήτηση και πρακτική στην ψυχοθεραπεία. Η Αφηγηματική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία είναι μία προσέγγιση που αντλεί την πρακτική της από μία κριτική του κυρίαρχου κοινωνικού και ψυχολογικού λόγου. Διαφοροποιείται από τις αντιλήψεις που θεωρούν τον άνθρωπο ως πρόβλημα αλλά βλέπει τον άνθρωπο ως αντιμέτωπο-ανταποκρινόμενο σε προβλήματα. Διαφοροποιείται επίσης από τις αντιλήψεις που βλέπουν τον άνθρωπο ως «άτομο» αλλά βλέπει τον άνθρωπο ως σχετιζόμενο με σημαντικούς άλλους και ανταποκρινόμενο σε κοινωνικές ιδέες για τη ζωή και την ταυτότητά του. Και στο πλαίσιο αυτό ο άνθρωπος πραγματώνει την ελευθερία επιλογής του.

Οι ιδέες της, συνδέονται με αυτό που ο Michael White (2001) ονομάζει “λαϊκή ψυχολογία”, τον απλό δηλαδή μη ενοχικό τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν για τα προβλήματα και τον εαυτό τους.

Όλα αυτά γίνονται τελικά μέσω συγκεκριμένων δυνατοτήτων θεραπευτικής συζήτησης, μέσω αυτών που ονομάζονται «χάρτες της αφηγηματικής πρακτικής». Αυτοί κάνουν την αφηγηματική πρακτική μία εύχρηστη πρακτική προσέγγιση, κατάλληλη για πολύ «δύσκολες» θεραπευτικές καταστάσεις.

Στο παρόν σεμινάριο στοχεύει να δώσει στους συμμετέχοντες/ουσες ένα στέρεο πλαίσιο για την επιλογή και εφαρμογή των βασικών πρακτικών της αφηγηματικής ψυχοθεραπείας, ώστε να μπορούν να βάλουν τις ιδέες της στην πράξη στο δικό τους πλαίσιο δουλειάς.

Θα ασχοληθούμε:

–   Με τους «χάρτες» της εξωτερίκευσης, και της επανασυγγραφής.

–   Με τις μικρές λεπτομέρειες των χαρτών που τους κάνουν πιο εύχρηστους και τη ροή της ψυχοθεραπείας

–   Με την εφαρμογή της πρακτικής των εξωτερικών μαρτύρων

Το σεμινάριο, λοιπόν, είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να γνωρίσουν την αφηγηματική πρακτική αλλά και για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες της πρακτικής της.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα παρουσίαση των εννοιών και πρακτικών, βιωματικές ασκήσεις και παραδείγματα θεραπευτικής εργασίας.  

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ

Αδάµ Χαρβάτης είναι αφηγηματικός ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος, MSc Σχολικής Ψυχολογίας και διδάκτορας ψυχολογίας. Έχει εκπαιδευτεί στις ψυχοθεραπευτικές µμεθόδους Gestalt, Συστηµική Αναπαράσταση και στην Αφηγηµατική Ψυχοθεραπεία. Είναι επιστηµονικός συντονιστής του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Ελλάδα). Είναι συντονιστής του προγράμματος εκπαίδευσης στην αφηγηµατική ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα του Dulwich Centre της Αυστραλίας, του εκπαιδευτικού-θεραπευτικού κέντρου που διαμόρφωσε την Αφηγηµατική Ψυχοθεραπεία και εκπαιδευτής αφηγηµατικής θεραπείας. Είναι επίσης συν-ιδρυτής, συντονιστής και εκπαιδευτής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας” Εργάζεται συμβουλευτικά – ψυχοθεραπευτικά με ενήλικους, παιδιά, ζευγάρια, οικογένειες και οµάδες από το 2000.

Ανάμεσα σε άλλα έχει εργαστεί ως σχολικός ψυχολόγος σε ιδιωτικά σχολεία, σε ειδικά σχολεία και σε Κέντρα ∆ιάγνωσης και Αξιολόγησης Μαθητικού Πληθυσµού του Υπουργείου Παιδείας. Έχει εργαστεί ως στέλεχος πρόληψης σε Κέντρο Πρόληψης για τα Ναρκωτικά και ως συμβουλευτικός ψυχολόγος στο Τµήµα Ψυχολογικής Υποστήριξης της ∆ιεύθυνσης Πρόνοιας της Νοµαρχίας Θεσσαλονίκης (όπου ασχολήθηκε µε ανθρώπους ιδιαίτερα χαµηλών οικονοµικών δυνατοτήτων). Έχει εργαστεί σε επιχειρήσεις ως coach και σύμβουλος-ψυχολόγος προσωπικού. Έχει επίσης υπάρξει επιμορφωτής σε μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών προγραμμάτων συμβουλευτικής και σχολικής ψυχολογίας (από εθελοντικά προγράµµατα µέχρι προγράµµατα οργανωμένα από Πανεπιστήμια). Έχει αποτελέσει ιδρυτικό µέλος και συμμετάσχει σε πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες για θέµατα κοινωνικά και ψυχικής υγείας, µερικές εκ των οποίων είναι η Οµάδα Εθελοντών για την Αναπηρία και το ∆ίκτυο Αυτοµόρφωσης για την Ψυχολογία.

Ακόμη, έχει διδάξει –ως έκτακτος διδάσκων- µαθήµατα Σχολικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και στα µαθήµατά του στο Πανεπιστήμιο είναι βιωματική. Έχει συντονίσει για το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας  τη δράση του Ινστιτούτου για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHELDON project, πρόγραμμα υποστήριξης για εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες και συναισθηματικές / συμπεριφορικές δυσκολίες.

Έχει έξι δημοσιεύσεις σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει μεταφράσει το πρώτο βιβλίο αφηγηματικής ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, το “Τι είναι η Αφηγηματική Θεραπεία: Μία ευκολοδιάβαστη εισαγωγή” της Alice Morgan και έχει συν-συγγράψει ένα κεφάλαιο για την Αφηγηματική Θεραπεία στο βιβλίο «Σχολές Οικογενειακής – Συστημικής Θεραπείας».  

Γ 1 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

·        Χρόνος- Τόπος 

Ανοιχτή στο κοινό διάλεξη

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου,  19.00 – 21.30 – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο         

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 11.00 – 19.00 – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 10.00 – 16.00 – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

  ·        Κόστος  – Πληρωμή σεμιναρίου Σαββατοκύριακου

Δήλωση συμμετοχής μέχρι Τετάρτη 11 Οκτωβρίου: 160 €

Δήλωση συμμετοχής μετά τη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου: 180 €

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) προκαταβάλετε το ποσό των 160 ή 180 ευρώ στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814,  IBAN GR54 0172 2280 0052 2806 9522 814 στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.

β) Έπειτα, στείλτε ένα email στο narrativetherapygr@gmail.com με:

-φωτοτυπία του καταθετηρίου της πληρωμής σας καθώς επίσης και

-το ονοματεπώνυμό σας, το επάγγελμα, τον τόπο διαμονής, τον τρόπο παρακολούθησης του σεμιναρίου (live ή διαδικτυακά) και τον αριθμό τηλεφώνου σας σε περίπτωση επείγουσας επικοινωνίας.

 

Γ 2. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ          

Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

15 λεπτά πριν την έναρξη της ανοιχτής εκδήλωσης πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας.

Παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για την εγγραφή σας στην ανοιχτή εκδήλωση. Το λινκ θα σας σταλεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. 

https://forms.gle/U5MgFPi2gHbWYn3e8

 

Β. ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

  1.  Μετά την εγγραφή σας στο σεμινάριο, μας στέλνετε ένα e–mail (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για την εγγραφή σας.
  2. Μια μέρα πριν το σεμινάριο σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
  3. Kατεβάστε το “Zoom client for meetings“ από αυτό το λινκ. Θα σας πάρει μερικά δευτερόλεπτα αλλά παρακαλώ μην το αφήσετε τελευταία στιγμή: https://zoom.us/download
  4. 15 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας

 

Γ 3 . ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ γενικές

·        Πιστοποίηση – Επιπλέον υποστήριξη

– Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής.

– Στους νέους συμμετέχοντες θα δοθεί προκαταρκτικό ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρακαλούμε για την έγκαιρη εγγραφή σας ώστε να σας ενημερώσουμε νωρίς)

·        Πληροφορίες για το σεμινάριο 

www.narrativetherapy.gr

τηλ. 6977186936, Άννα Μήλιου, γραμματέας του ΙΑΨ

τηλ. 6955103581, Αδάμ Χαρβάτης, επιστημονικά υπεύθυνος ΙΑΨ

narrativetherapygr@gmail.com