O Αδάµ Χαρβάτης είναι αφηγηματικός ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος, MSc Σχολικής Ψυχολογίας και διδάκτορας ψυχολογίας.
Έχει εκπαιδευτεί στις ψυχοθεραπευτικές µμεθόδους Gestalt, Συστηµική Αναπαράσταση και στην Αφηγηµατική Ψυχοθεραπεία από το Dulwich Centre Αφηγηματικής Θεραπείας της Αυστραλίας, το εκπαιδευτικό κέντρο που δημιούργησε την Αφηγηματική Θεραπεία. Είναι επιστηµονικός συντονιστής του Κέντρου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Ελλάδα). Είναι συντονιστής του προγράμματος εκπαίδευσης στην αφηγηµατική ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα του οποίου οι απόφοιτοι/ες αναγνωρίζονται ως αφηγηματικοί/ές θεραπευτές/τριες από τον επιστημονικό σύλλογο αφηγηματικών θεραπευτών, την Ελληνική Εταιρεία Αφηγηματικής Θεραπείας, και εκπαιδευτής αφηγηµατικής θεραπείας. Είναι επίσης συν-ιδρυτής, συντονιστής και εκπαιδευτής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας”.
Εργάζεται συμβουλευτικά – ψυχοθεραπευτικά με ενήλικους, παιδιά, ζευγάρια, οικογένειες και οµάδες από το 2000. Η προσπάθειά του είναι να δημιουργήσει ένα μη-ενοχοποιητικό περιβάλλον συζήτησης και διαπραγμάτευσης των ζητημάτων που απασχολούν τους ανθρώπους, ένα περιβάλλον συζήτησης που τους ενδυναμώνει να προχωρήσουν τη ζωή τους προς τις κατευθύνσεις ζωής που προτιμούν. Στις θεραπευτικές συζητήσεις από τη μια αναγνωρίζονται οι δυσκολίες (κάποιες φορές πολύ έντονες) που φέρνουν τα προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων και από την άλλη παράλληλα οι άνθρωποι επανασυνδέονται με τις ικανότητες τους, τις αξίες τους και τις γνώσεις τους και προχωρούν τη ζωή τους.
Εργάζεται επίσης ως σχολικός ψυχολόγος σε σχολεία και με παιδιά και άτομα με αναπηρία αλλά και με επιχειρήσεις ως organizational coach και σύμβουλος-ψυχολόγος προσωπικού. Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SHELDON project, πρόγραμμα υποστήριξης για εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες και συναισθηματικές / συμπεριφορικές δυσκολίες και εχει συγγράψει τη βασική παρέμβαση του προγράμματος.
Έχει αποτελέσει ιδρυτικό µέλος και συμμετάσχει σε πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες για θέµατα κοινωνικά και ψυχικής υγείας, µερικές εκ των οποίων είναι η Οµάδα Εθελοντών για την Αναπηρία και το ∆ίκτυο Αυτοµόρφωσης για την Ψυχολογία. Έχει υπάρξει ενεργό μέλος της Κοινότητας Δραστικού Ενδιαφέροντος για την Κλιματική Κρίση OUR COMMON NOW.
Ακόμη, έχει διδάξει –ως έκτακτος διδάσκων- µαθήµατα Σχολικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ελληνικό Ανοιχτό). Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και στα µαθήµατά του στο Πανεπιστήμιο είναι βιωματική.
Έχει έξι δημοσιεύσεις σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει μεταφράσει το πρώτο βιβλίο αφηγηματικής ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα, το “Τι είναι η Αφηγηματική Θεραπεία: Μία ευκολοδιάβαστη εισαγωγή” της Alice Morgan και έχει συν-συγγράψει ένα κεφάλαιο για την Αφηγηματική Θεραπεία στο βιβλίο «Σχολές Οικογενειακής – Συστημικής Θεραπείας».