Online workshop: “Επανασυγγράφοντας τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη: μια περιεκτική εισαγωγή” με τις Chené Swart & Lungi Molamu

           Αφηγηματικοί περίπατοι

Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ανταπόκρισης σε μια περίοδο δύσκολη για τον καθένα προσωπικά αλλά και για την κοινωνία μας συνολικά, αποφάσισε να διοργανώσει μια σειρά από διαδικτυακά διαδραστικά εργαστήρια, διαλέξεις, και συζητήσεις με τον τίτλο «Αφηγηματικοί περίπατοι» (Narrative Walks).

Οι Αφηγηματικοί περίπατοι θα προσπαθούν να εστιάζουν κυρίως σε θέματα που είναι φλέγοντα και τα οποία μπορούν να προσεγγιστούν μέσα από την οπτική της αφηγηματικής προσέγγισης  στο πεδίο της ψυχοθεραπείας, της κοινοτικής πρακτικής, των οργανισμών και της κοινωνικής ευθύνης.

Ξεκινάμε με την ιδέα ότι οι Αφηγηματικοί περίπατοι έχουν μικρή σχετική διάρκεια (συνήθως μισής ημέρας), προσκαλούν εξαιρετικούς επαγγελματίες στον τομέα τους από τον όλο τον κόσμο, προσφέρονται τακτικά με μια προσιτή οικονομική συνεισφορά,  και επιδιώκουμε να εμπνέουν, να προκαλούν και να δημιουργούν ένα πεδίο εποικοδομητικών συζητήσεων και μάθησης.

 

Στο πλαίσιο της Σειράς Δράσεων Αφηγηματικοί Περίπατοι

 

Εκπαιδευτικό διαδικτυακό εργαστήριο

με θέμα

 

Επανασυγγράφοντας τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη: μια περιεκτική εισαγωγή

 

 

με τη

Chené Swart 

Αφηγηματική Θεραπεύτρια από τη Νότια Αφρική,

συγγραφέας του βιβλίου “Re-Authoring the World”

και τη

Lungi Molamu 

Σύμβουλο οργανωτικής ανάπτυξης από τη Νότια Αφρική,

που έχει εργαστεί για πάνω από είκοσι χρόνια στον τομέα της διαφορετικότητας και της ένταξης

 

 

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, 

15.00 έως 19.00

 

Διοργάνωση:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Ελλάδα)

 

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,

6977-186936, 6955-103581, narrativetherapygr@gmail.com

———————————————————————————————————————————

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ (μέσω web)
– 45 ευρώ (με την έγκαιρη εγγραφή μέχρι την Τετάρτη 3 Μαρτίου),
– 65 ευρώ (με εγγραφή μετά την Τετάρτη 3 Μαρτίου)
Πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής παρακάτω
στο σημείο Γ. (συγκεκριμένα γ2)

 

WEB ΣΥΝΔΕΣΗ:
Το σεμινάριο θα γίνει με web σύνδεση μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Κοιτάξτε τις οδηγίες στο σημείο Γ3. Το λινκ σύνδεσης δίνεται μετά την πληρωμή και την αποστολή e-mail για το ενδιαφέρον σας.

 

Διευκρινίζουμε ότι το σεμινάριο είναι διεθνές και ότι θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα. 

 

Δείτε παρακάτω:

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  1. Χρόνος
  2. Κόστος- Πληρωμή σεμιναρίου
  3. Πώς μπορείτε να συνδεθείτε για το εργαστήριο – σεμινάριο
  4. Βεβαίωση Παρακολούθησης
  5. Αίτηση εγγραφής

 

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

Σε αυτό το 4ωρο εισαγωγικό διαδικτυακό θα επικεντρωθούμε στις ιδέες και τις πρακτικές επανασυγγραφής, που μπορούν να μας βοηθήσουν να συζητήσουμε για τις θετικές και αρνητικές πλευρές των πολιτιστικών μας ταυτοτήτων, όπως εκδηλώνονται στη σχέση μας με τον “άλλο” και μερικές φορές στην “αλλοποίηση”.  Αυτές οι ιδέες και πρακτικές δημιουργούν έναν χώρο που επαναδημιουργεί την αξιοπρέπεια για τους/τις  συμμετέχοντες/ουσες, έναν χώρο όπου οι συζητήσεις μας προσκαλούν ιστορίες που χτίζουν γέφυρες με τους άλλους.

Η επανασυγγραφή  είναι μια πρόσκληση στην περιπέτεια του να είμαστε συγγραφείς και συν-συγγραφείς του κόσμου μας.

Μια περιπέτεια που μιλά για:

 • τις πράξεις άρνησης και διαμαρτυρίας μας σε σχέση με το «πώς είναι τα πράγματα»
 • την εκδίπλωση του πλούτου της εμπειρίας μας στον τρόπο που δημιουργούμε τις ταυτότητες και τις σχέσεις μας
 • την πρόσκληση για την επανενθύμηση των κοινοτήτων μας (και την ένταξή τους στη ζωή μας)
 • την κινητοποίηση της ελπίδας μέσω εναλλακτικών αφηγήσεων που ανοίγουν δυνατότητες για να ονειρευτούμε ένα διαφορετικό μέλλον.

Μέσα από ένα σύνολο τρόπων θεώρησης και πρακτικών που θα παρουσιαστούν, μπορούμε

Α)να σηκώσουμε το πέπλο από αυτό που θεωρείται δεδομένο και να το επανεξετάσουμε και

Β) να εμπλουτίσουμε την αφήγηση πολύτιμων στιγμών της εμπειρίας μας, ώστε να ανοιχτούν δυνατότητες για να ξανα-συγγράψουμε το μέλλον.

Θα συζητήσουμε/επεξεργαστούμε πρακτικές καλωσορίσματος, συμπερίληψης, αναγνώρισης και σύνδεσης. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα συνδεθεί με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα (όπως το MeTοο κίνημα και το θέμα της κλιματικής κρίσης).

Ελάτε να συμμετάσχετε στην κοινότητά μας καθώς σας προσκαλούμε να δείτε, να σας δουν, να συνδεθείτε, να δώσετε αξία, να ακούσετε, να ρωτήσετε, να αποδομήσετε, να εμπλουτίσετε, να αφηγηθείτε και να νιώσετε ζωντανοί!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό τον τρόπο εργασίας εδώ:

https://transformations.co.za/re-authoring-ideas-and-practices/

Και για τη συνεργασία μας (των δύο εισηγητριών) εδώ:

https://transformations.co.za/diversity-and-inclusion-partnership/

Και υπάρχουν και άλλα!!!

Αυτό το εργαστήριο είναι τμήμα από μία σειρά από έξι εργαστήρια με τη Chené Swart., τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ως σύνολο ή χωριστά. Αυτά τα εργαστήρια ασχολούνται με τα πιο σημαντικά θέματα των ιδεών και πρακτικών της ανα-συγγραφής μέσα σε μία περίοδο 6 μηνών. Μάθετε περισσότερα εδώ:

https://transformations.co.za/journeys/

 

Β. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

 

Η Chené Swart είναι Αφηγηματική Θεραπεύτρια από τη Νότια Αφρική που προσαρμόζει και αναδιαμορφώνει τις ιδέες και πρακτικές της Αφηγηματικής στη δουλειά με οργανισμούς, κοινότητες και άτομα από διάφορους πολιτισμούς και περιβάλλοντα. Η δουλειά της βασίζεται στα δώρα των αφηγήσεων, της ανθρώπινης διασύνδεσης, της ποικιλομορφίας, της μετακίνησης και της μεταμόρφωσης, δώρα που ενέπνευσαν το βιβλίο «Reauthoring the World»! Τα τελευταία 20 χρόνια διερευνά πώς μπορούμε να πάρουμε πίσω το «μολύβι» και να ξαναγράψουμε με αξιοπρέπεια και ομορφιά την ανθρώπινη παρουσία μας σε αυτόν τον κόσμο.

Το έργο της είναι μια πρόσκληση  να αλλάξουμε και να αμφισβητήσουμε τον τρόπο που κοιτάζουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε διαφορετικά τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τον άλλον και τον κόσμο. Πιστεύει ότι «ο τρόπος που είναι τα πράγματα» μπορεί να αμφισβητηθεί, να ξαναγραφεί και να μετασχηματιστεί. Είναι αφοσιωμένη στο  να συμμετέχει και να συνεισφέρει σε συνομιλίες και ενέργειες που ξανα-γράφουν τον κόσμο μας προς το κοινό καλό, με μια αφήγηση τη φορά!

Η Lungi Molamu είναι Σύμβουλος Οργανωτικής Ανάπτυξης από τη Νότια Αφρική και έχει εργαστεί για πάνω από είκοσι χρόνια στον τομέα της ποικιλομορφίας / διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Ολοκλήρωσε ένα διετές προηγμένο δίπλωμα αφηγηματικών ιδεών το 2016 και ενσωματώνει αυτές τις ιδέες στο έργο της.

Τα δώρα που φέρνει στο έργο της για τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη ως Αφηγηματική Θεραπεύτρια την ωθούν να εξετάσει και να αμφισβητήσει τις  αφηγήσεις που θεωρούμε δεδομένες. Μας δίνει τη δυνατότητα να ξανακοιτάξουμε τους διάφορους ρόλους που έχουμε δημιουργήσει για τον εαυτό μας και τους άλλους με την πάροδο του χρόνου, και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε επιλογές για την επανασυγγραφή αυτών των αφηγήσεων.

Αυτή η επανασυγγραφή αποτελεί μια νέα σχέση με τη ζωή και τον κόσμο. Επιτρέπει τη δημιουργία και την επαναδημιουργία  του εαυτού ως χαρακτήρα πλοκής στη δική του τρέχουσα ιστορία. Η επανασυγγραφή αυτή έχει έναν μετασχηματιστικό χαρακτήρα που είναι κρίσιμος στην ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη.

Οι συν-διευκολυντές του ταξιδιού

Οι Chené Swart και Lungi Molamu άρχισαν να εργάζονται μαζί σε έργα / projects ποικιλομορφίας / διαφορετικότητας και συμπερίληψης το 2008. Σε αυτά έχουν συνδυάσει την αγάπη τους για την αφηγηματική εργασία σε εργαστήρια και εργασία με πελάτες από το 2017, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους σε όλο τον κόσμο για τη διενέργεια εργαστηρίων για την εκ νέου συγγραφή της ποικιλομορφίας και της ένταξης. Η δουλειά τους βασίζεται στα χρόνια συνεργασίας μαζί σε αυτόν τον τομέα, στη  βαθιά φιλία τους και αγάπη τους για τις αφηγηματικές ιδέες που ξανανοίγουν συνεχώς νέες ιδέες και πρακτικές.

 

Γ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Γ1. Χρόνος

Το σεμινάριο θα γίνει μέσω web,

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021,  15.00 έως 19.00

 

Γ2. Κόστος  – Πληρωμή σεμιναρίου

– 45 ευρώ (με την έγκαιρη εγγραφή μέχρι την Τετάρτη 3 Μαρτίου),

– 65 ευρώ (με εγγραφή μετά την Τετάρτη 3 Μαρτίου)

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Παρακαλούμε πολύ για την έγκαιρη εγγραφή σας με έκπτωση!

α) Καταθέστε το ποσό στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς 5228-069522-814  στο όνομα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΚΥΠΡΟΥ. Αναφέρετε στην Τράπεζα κατά την κατάθεση τα ΟΝΟΜΑΤΑ αυτών για τους οποίους γίνεται η κατάθεση.   β) συμπληρώστε αίτηση και αποστείλετε τη με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση : narrativetherapygr@gmail.com, μαζί με φωτοτυπία του καταθετηρίου πληρωμής. H αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, φορέα από τον οποίο προέρχεστε – εφόσον δεν είστε ιδιώτης- καθώς και διεύθυνση, ΠΟΛΗ, τηλέφωνο και e-mail. Για ένα πρότυπο έντυπο αίτησης, δείτε στο τέλος της παρούσας ανάρτησης / ενημέρωσης (σημείο Γ5).

 

Γ3. Τρόπος σύνδεσης

 1. Μετά την εγγραφή σας στο σεμινάριο, μας στέλνετε ένα e–mail (στο narrativetherapygr@gmail.com), στο οποίο μας ενημερώνετε για την εγγραφή σας.
 2. Μια μέρα πριν το σεμινάριο, σας στέλνουμε το σύνδεσμο (link), o οποίος θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε μαζί μας μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
 3. Kατεβάστε το “Zoom client for meetings“ από αυτό το λινκ. Θα σας πάρει μερικά δευτερόλεπτα αλλά παρακαλώ μην το αφήσετε τελευταία στιγμή: https://zoom.us/download
 4. 15 λεπτά πριν την έναρξη του σεμιναρίου, πηγαίνετε στο μέιλ που σας στείλαμε πατήστε τον ειδικό σύνδεσμο (link) και θα συνδεθείτε αυτόματα στο ΖΟΟΜ. Συνδεόμαστε 15 λεπτά πιο πριν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν καλά με τη σύνδεσή σας
             Για να περάσετε όμορφα, να το ευχαριστηθείτε και να ωφεληθείτε το μέγιστο από το διαδικτυακό σεμινάριό μας,  συστήνουμε τα παρακάτω:

 • α) Το πιο σημαντικό ?: Φροντίστε να είσαστε σε ένα μέρος όπου έχετε καλό σήμα
 • β) Χρησιμοποιήστε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή αν μπορείτε, γιατί υπάρχουν ορισμένες λειτουργίες που δεν λειτουργούν  καλά εάν χρησιμοποιείτε Ipad ή το τηλέφωνό σας.
 • β) Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο, καθώς είναι απαραίτητα για το διαδραστικό σεμινάριο
 • γ) Φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό στο χώρο από τον οποίο θα συνδεθείτε, χωρίς να έχετε παράθυρο πίσω σας.  Τα ακουστικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή θορύβου στο παρασκήνιο

 

 Γ4. Βεβαίωση παρακολούθησης

Σε όλους/ες τους συμμετέχοντες/ουσες δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

 

Γ5. Αίτηση εγγραφής

 

Αίτηση εγγραφής θα βρείτε εδώ