Online workshop: Το πολυαφηγηματικό μας σώμα – Επιστρέφοντας «σπίτι»

  Αφηγηματικοί

  περίπατοι

Το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ανταπόκρισης σε μια περίοδο δύσκολη για τον καθένα προσωπικά αλλά και για την κοινωνία μας συνολικά, αποφάσισε να διοργανώσει μια σειρά από διαδικτυακά διαδραστικά εργαστήρια, διαλέξεις, και συζητήσεις με τον τίτλο «Αφηγηματικοί περίπατοι» (Narrative Walks).

Οι Αφηγηματικοί περίπατοι θα προσπαθούν να εστιάζουν κυρίως σε θέματα που είναι φλέγοντα και τα οποία μπορούν να προσεγγιστούν μέσα από την οπτική της αφηγηματικής προσέγγισης  στο πεδίο της ψυχοθεραπείας, της κοινοτικής πρακτικής, των οργανισμών και της κοινωνικής ευθύνης.

Ξεκινάμε με την ιδέα ότι οι Αφηγηματικοί περίπατοι έχουν μικρή σχετική διάρκεια (συνήθως μισής ημέρας), προσκαλούν εξαιρετικούς επαγγελματίες στον τομέα τους από τον όλο τον κόσμο, προσφέρονται τακτικά με μια προσιτή οικονομική συνεισφορά,  και επιδιώκουμε να εμπνέουν, να προκαλούν και να δημιουργούν ένα πεδίο εποικοδομητικών συζητήσεων και μάθησης.

 

Στο πλαίσιο της Σειράς Δράσεων Αφηγηματικοί Περίπατοι

 

Ένα διαδικτυακό εργαστήριο

Το πολυαφηγηματικό μας σώμα

Επιστρέφοντας «σπίτι»

 

 

με την

Poh Lin Lee

κοινωνική λειτουργό, αφηγηματική θεραπεύτρια, συν-ερευνήτρια τραύματος, συγγραφέα, εκπαιδευτικό, πρωταγωνιστή ταινιών και δημιουργική σύμβουλο

και τον

Γιάννη Αγγελή

αφηγηματικό θεραπευτή, σχεδιαστή αφηγηματικής στρατηγικής για οργανισμούς και κοινότητες, συντονιστή των «Warm Data Labs», συγγραφέα και καλλιτέχνη

 

Σάββατο 18 Ιουνίου

17:00-20:00 (GMT+3 – Αθήνα, ώρα Ελλάδας)

στο ZOOM

Ελάτε μαζί μας για έναν αφηγηματικό περίπατο στα ενδότερα των πολυαφηγηματικών σωμάτων μας. Δεν θα περπατήσουμε προς τα «εκεί έξω», αλλά θα εντρυφήσουμε αργά προς το σώμα μας προσκαλώντας τα  «μέλη της κοινότητας» των σωμάτων μας να εκφράσουν την πολυφωνική τους εμπειρία – τουλάχιστον αυτά που επιλέγουν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη μάζωξη μας, τη συγκεκριμένη στιγμή.

Η Poh και ο Γιάννης θα μας καθοδηγήσουν σε ένα ταξίδι βαθιάς ανταμοιβής ξεκινώντας με την «αποσεναριοποίηση» του εαυτού μας παίρνοντας απόσταση από την ιδέα του σώματός μας ως μια ενιαία οντότητα, θεωρώντας το ως πολυαφηγηματικό, και θα συνεχίσουμε εμπειρικά συν-ερευνώντας τι μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή τη λεπτή, παιχνιδιάρικη και πολιτική πρακτική. Είναι μια εκλεπτισμένη πρόσκληση να επιβραδύνουμε και να απελευθερώσουμε τις πολλαπλές ταυτόχρονες ανταλλαγές που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των μελών του σώματός μας που βρίσκουν γλώσσα για να αρθρώσουν ιστορίες με πνεύμα περιεκτικότητας και ευρυχωρίας, ώστε όλες οι φωνές να είναι ευπρόσδεκτες στη συνομιλία.

Όταν παραχωρούμε καθεστώς πλήρους προσωπικότητας στα διάφορα μέλη του σώματός μας, έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε ποια ουσιαστική συμμετοχή και δημοκρατική διαδικασία μπορεί να εδράζει στα πολυαφηγηματικά σώματά μας, πότε και γιατί έχουμε συναίνεση και πώς θα μπορούσαμε να καταλάβουμε και να ανταποκριθούμε σε εκείνες τις στιγμές και εμπειρίες όταν δεν παρέχεται συναίνεση.

 

Bios

Η Poh είναι Κινέζα, Μαλαισιανή, Αυστραλιανή, κοινωνική λειτουργός που συνδυάζει μια στοχαστική, ενδιαφέρουσα και πολύπλευρη πρακτική βασισμένη στην εμπειρία και τις γνώσεις της ως αφηγηματική θεραπεύτρια, με τις ιδιότητες της ως συν-ερευνήτρια τραύματος, συγγραφέα, εκπαιδευτικό, πρωταγωνίστρια ταινιών και δημιουργική σύμβουλο.

Η Poh έχει συμμετάσχει σε θεραπευτική συν-έρευνα με ανθρώπους και κοινότητες που ανταποκρίνονται σε θέματα εμπειρίας όπως η οικογενειακή και η κρατική βία, ο εκτοπισμός (από δικαιώματα, γη, σπίτι, σώμα, ταυτότητα, σχέσεις), η οριακότητα και η ανάκτηση πρακτικών προτίμησης και ικανότητας. Η Poh παρουσίασε τη δουλειά της, με ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο, στην ταινία της Gabrielle Brady, Island of the Hungry Ghosts (2018). H Poh Lin συνεργάζεται με ανθρώπους που ασχολούνται με δημιουργικές πρακτικές, διαδικασίες και έργα υφαίνοντας και σχεδιάζοντας διαβουλεύσεις και αφηγηματικά εργαστήρια κάνοντας ορατές τις δυνατότητες σε θέματα ηθικής, συγγραφής, συνεργατικής πρακτικής, δέσμευσης κοινού/μαρτύρων και κοινωνικοπολιτικής δράσης.

Η Poh διδάσκει στο κέντρο αφηγηματικής θεραπείας Dulwich Center , στην Αυστραλία, είναι επίτιμος κλινικός συνεργάτης της σχολής κοινωνικής εργασίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Λατινο-Αμερικανικού Περιοδικού Κλινικής Κοινωνικής Εργασίας .

 

Ο Γιάννης είναι αφηγηματικός θεραπευτής, σχεδιαστής αφηγηματικής στρατηγικής για οργανισμούς και κοινότητες, συντονιστής των «Warm Data Labs», συγγραφέας και καλλιτέχνης. ΄Εχει σπουδάσει Αφηγηματική Θεραπεία και Οργανωσιακή Ανάπτυξη Gestalt. Το έργο του είναι επίσης ενημερωμένο από τις αρχές της Theory U, Warm Data, & Art of Hosting.

Ο Γιάννης Αγγελής είναι ο συν-συγγραφέας των “Transforming Organizations” και “Beyond Storytelling” , δύο βιβλίων που προτείνουν αφηγηματικές προσεγγίσεις για την οικοδόμηση κοινοτήτων και την οργανωσιακή αλλαγή και μεταμόρφωση. Είναι Επιστημονικός Συντονιστής στο Ινστιτούτο Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής στην Ελλάδα. Μαθητεύει δίπλα στη Nora Bateson και είναι πιστοποιημένος συντονιστής των Warm Data Labs από το International Bateson Institute.  Είναι συνιδρυτής του «Beyond Storytelling», ένα παγκόσμιο δίκτυο αφηγηματικών εκπαιδευτών που εργάζονται με την αφηγηματική προσέγγιση ως μετασχηματιστικό καταλύτη για την ηγεσία, τη μάθηση, την αλλαγή, την επικοινωνία και την οικοδόμηση κοινότητων.

 

Ο Γιάννης, ως αφηγηματικός καλλιτέχνης, αυτή τη στιγμή πειραματίζεται με το σχεδιασμό διαδραστικών θεραπευτικών χώρων στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας «χάρτες» από την αφηγηματική θεραπεία. Ο Γιάννης, επίσης, μαζί με τον Tom Garcia, έναν σαμάνο από το Κολοράντο, και τη Mary Alice Arthur, αφηγηματική ακτιβίστρια, πειραματίζονται με το συνδυασμό αφηγηματικών πρακτικών, με αρχέγονα τελετουργικά της φωτιάς σε εικονικό περιβάλλον.

 

Πληροφορίες εγγραφής:

Για τους φοιτητές του Ινστιτούτου : 20€

Για όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες: 45€

Για όλους τους συμμετέχοντες μετά τις 12 Ιουνίου: 60€

 

Τρόποι πληρωμής:

  1. Μπορείτε να πληρώσετε μέσω PayPal χρησιμοποιώντας το email narrativetherapygr@gmail.com ή
  2. μπορείτε να καταθέσετε το αντίστοιχο τέλος εγγραφής στη διεύθυνση:

IBAN GR54 0172 2280 0052 2806 9522 814

Κωδικός BIC/SWIFT: PIRBGRAAXXX Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάδα.

Ιδιοκτήτης τραπεζικού λογαριασμού: Institute for Narrative Therapy Greece

Μετά την εγγραφή σας, στείλτε ένα email στο narrativetherapygr@gmail.com με:

  • μια φωτογραφία της επιβεβαίωσης της πληρωμής σας
  • το πλήρες ονοματεπώνυμό σας, τον τόπο διαμονής σας και προαιρετικά έναν αριθμό τηλεφώνου μονο για την ανάγκη επείγουσας επικοινωνίας μαζί σας.

Το εργαστήριο είναι διαδραστικό και διεξάγεται στην Αγγλική γλώσσα. Η θέση σας στο εργαστήριο κατωχυρώνεται μετά την πληρωμή σας. Αφού λάβουμε το email σας, θα σας απαντήσουμε για να επιβεβαιώσουμε τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο.

 

Θα λάβετε τον σύνδεσμο ZOOM την ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του εργαστηρίου.

Θα εκδοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης για όλους τους συμμετέχοντες.