Έκκληση – Πρόταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς

H Ομάδα του SHELDON PROJECT, του ευρωπαικού προγράμματος για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, θεωρεί ότι το θέμα της κλιματικής κρίσης είναι επείγον και πρέπει να πάρουμε θέση όλοι στους κοινωνικούς μας χώρους. Παρακάτω θα βρείτε την Έκκληση που φτιάξαμε προς την Ευρωπαική Ένωση για γενικότερες αλλαγές αλλά και για αλλαγές στα Προγραμματα της Ευρωπαικής Ένωσης.

Η παρούσα έκκλησή μας προς την Ευρωπαική Ένωση πρόκειται για μια πρόταση ανθρώπων που συναντώνται σε ένα συνηθισμένο κοινωνικό πλαίσιο. Πρόκειται για πρόταση συνηθισμένων ανθρώπων και όχι οργανώσεων, ακτιβιστικών ομάδων ή κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για μια πρόταση ανθρώπων που ανησυχούν και νοιάζονται.

Ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει άλλους ανθρώπους στις συνήθεις κοινωνικές καταστάσεις (ομάδες, χώρους και  δίκτυα) να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να σκεφτούν, να προτείνουν και να προβούν σε ενέργειες για αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το κείμενο θα το βρείτε στα Αγγλικά στο:

https://www.sheldon-project.eu/climate-crisis-appeal/

 

Στα ελληνικά δείτε το παρακάτω:

 

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση)

ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ

 

 

Customs Services since 1881 I Gerlach – Your Customs Specialist in ... ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Εργαζόμαστε σε οργανισμούς από τη Λιθουανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα (Πανεπιστήμια, Εταιρείες πληροφορικής, θεραπευτικά κέντρα, σχολεία, οργανώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες)

Συμμετέχουμε σε ένα Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το οποίο ονομάζεται Sheldon Project), που στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε εφήβους με μαθησιακές δυσκολίες για την αντιμετώπιση συμπεριφορικών και / ή συναισθηματικών προβλημάτων  που μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους.  Συναντηθήκαμε για να βρούμε και βρήκαμε λύσεις, καλές πρακτικές για το καλό των παιδιών του κόσμου και επεξεργαστήκαμε μια επιστημονική και πρακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες.

Αλλά στην τελευταία μας συνάντηση, συζητήσαμε ότι τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχει σημασία, αν δεν εξετάσουμε αυτό που θεωρούμε επείγουσας σημασίας στην εποχή μας. Είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί πάρα πολύ και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ούτε μπορούμε να αναβάλουμε την επίλυσή του. Είναι κάτι παραπάνω από επείγον και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται τη συνειδητή συμμετοχή όλων των ανθρώπων για τη λύση του.

 

30cm 3D Planet earth Wall Stickers Decal for Baby Kids Bedroom ... ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣTΕΙ

Αυτό που ονομάζεται κλιματική κρίση απειλεί την ίδια τη συνέχιση της ζωής μας σε αυτόν τον πλανήτη. Και φυσικά απειλεί την ίδια την πιθανότητα  να εφαρμοστεί και να έχει νόημα για τους ανθρώπους η εργασία που έχουμε κάνει στο πρόγραμμα της ΕΕ. Απειλεί ειδικά τους ανθρώπους που – υπό συνθήκες περιβαλλοντικών καταστροφών – θα είναι πιο ευάλωτοι και αδύναμοι, συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς και τους ανθρώπους με αναπηρία για τους οποίους εργαζόμαστε (και που μερικοί από εμάς είμαστε οι ίδιοι αυτή τη στιγμή ή μπορεί να γίνουμε στο μέλλον)

Ο Οργανισμός  Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σαφής σε αυτό το θέμα.

Η «Ειδική Έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη των 1,5 ° C», που δημοσιεύθηκε από τη Διακυβερνητική Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος στις 8 Οκτωβρίου 2018 για τα Ηνωμένα Έθνη, είναι απολύτως σαφής στα συμπεράσματά της. Πρόκειται για μια έκθεση που καταρτίστηκε από 90 κορυφαίους επιστήμονες, από 40 χώρες και όπως είπαμε είναι απολύτως σαφής. Έχουμε μόνο 11 (τώρα) χρόνια για να σταματήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου από το να υπερβεί τους 1,5 ° C. Προκειμένου να γίνει αυτό, οι «συνολικές καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τον άνθρωπο θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% περίπου από τα επίπεδα του 2010 έως το 2030, φθάνοντας το μηδέν γύρω στο 2050». Έχουμε μόνο 11 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές πολύ νωρίτερα.

Τα αποτελέσματα, αν αποτύχουμε να το κάνουμε, θα είναι συντριπτικά για τα οικοσυστήματα και ειδικά για τους ανθρώπους στον πλανήτη. Αυτά περιλαμβάνουν, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής: στην υγεία, στα μέσα διαβίωσης, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην παροχή ύδατος, στην ανθρώπινη ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Llegan las propuestas de los taxistas de Barcelona a la ...    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κατά την τελευταία μας συνάντηση στο πρόγραμμα συζητήσαμε για αυτήν την πραγματικότητα και αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό: να μιλήσουμε δημοσίως για την ανησυχία μας και να κάνουμε έκκληση για πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Εκτός από το προφανές γεγονός, ότι ένα Green New Deal (μια Πράσινη Νέα Συμφωνία) πρέπει να γίνει και να εφαρμοστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία θα δημιουργήσει τις απαραίτητες αλλαγές σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας μας) μας έγινε επίσης σαφές  ότι πρέπει να επιδιώξουμε άμεσες αλλαγές στον τομέα που συνεργαζόμαστε, δηλαδή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακάτω καταγράφουμε μερικές από τις αλλαγές στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούμε αναγκαίες και που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης:

  1. Ένα μέρος τουλάχιστον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων απαιτεί πάρα πολλές μεταφορές από τη μία χώρα στην άλλη (και κατά συνέπεια πολλή ρύπανση από αεροπλάνα και άλλες μεταφορές). Πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικές των ζωντανών συναντήσεων λύσεις, όπως για παράδειγμα υβριδικές συναντήσεις (που απαιτούν λιγότερη φυσική παρουσία και περισσότερες συνεδριάσεις επικοινωνίας μέσω διαδικτύου), περιφερειακές συνεδριάσεις που απαιτούν μετακίνηση λιγότερων χιλιομέτρων, καλά σχεδιασμένες ηλεκτρονικές συναντήσεις κ.λπ. Μεταξύ άλλων που μπορούν να γίνουν, είναι να αναλάβουν οι οργανώσεις (και τα κράτη) που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά την ακόλουθη υποχρέωση: να παρέχουν στους συμμετέχοντες των ηλεκτρονικών συναντήσεων (αντί για live συναντήσεις) την παύση των υποχρεώσεων εργασίας που θα τους είχαν δώσει τα ταξίδια, μια παύση που είναι απαραίτητη για την απόκτηση νέων γνώσεων.
  2. Χρειαζόμαστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα να συνδέουν τη χρηματοδότηση με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (λιγότερες εκπομπές = περισσότερη χρηματοδότηση), δίνοντας έτσι κίνητρο στους συμμετέχοντες, να μειώσουν πραγματικά τη συμμετοχή τους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να δημιουργήσουν καινοτόμους τρόπους για να το κάνουν αυτό.
  3. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να έχουν ως Πρώτη Προτεραιότητα τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλα τα προγράμματα (ανθρωπιστικών και «θετικών» επιστημών, και να συμπεριλαμβάνουν όλους τους τομείς της επιστήμης και της ανθρώπινης δραστηριότητας). Τα προγράμματα που εμπνέονται από τις ανθρωπιστικές επιστήμες θα πρέπει να διερευνούν και να εφαρμόζουν μεθόδους για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ανθρώπων στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να συνδέουν τα άλλα κοινωνικά προβλήματα με το επίμαχο θέμα της κλιματικής κρίσης.. Τα προγράμματα που εμπνέονται από τις πιο θετικές επιστήμες θα πρέπει να έχουν ως κύριο θέμα την παρεμπόδιση της καταστροφής του κλίματος.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα ευφυΐα μας, την κοινωνική μας ικανότητα, τις συνδέσεις μας, τη δημιουργικότητά μας και τις άλλες ικανότητές μας, προς την κατεύθυνση που απαιτείται περισσότερο από ποτέ για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, προς την αποτροπή – πρόληψη της ακραίας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Απευθύνουμε την έκκληση αυτή στον Τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και σε άλλους οργανισμούς και ανθρώπους που έχουν εξουσία για τον καθορισμό των Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά επίσης δημοσιοποιούμε αυτή την Έκκληση για να είναι γνωστή και σε άλλους συμμετέχοντες στα ευρωπαϊκά προγράμματα και γενικά στους πολίτες της Ευρώπης. Πρόκειται για μια πρόταση ανθρώπων που συναντώνται σε ένα συνηθισμένο κοινωνικό πλαίσιο. Πρόκειται για πρόταση συνηθισμένων ανθρώπων και όχι οργανώσεων, ακτιβιστικών ομάδων ή κάτι παρόμοιο. Πρόκειται για μια πρόταση ανθρώπων που ανησυχούν και νοιάζονται. Ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει άλλους ανθρώπους στις συνήθεις κοινωνικές καταστάσεις να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Ελπίζουμε ότι θα επηρεάσει τις συνομιλίες και τις ενέργειες που γίνονται σε άλλες κοινωνικές ομάδες, χώρους και δίκτυα και ότι θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να σκεφτούν, να προτείνουν και να προβούν σε ενέργειες για αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ελπίζουμε ότι νέες συνομιλίες και δράσεις θα ξεκινήσουν στους ήδη υπάρχοντες κοινωνικούς χώρους και θα προταθούν νέες / πιο επεξεργασμένες ιδέες και δράσεις από την /στην κοινωνία.

 

Με εκτίμηση

Η Ομάδα του Sheldon Project