ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

Δράση: Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες

Πρόγραμμα ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ

 

 

To Πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας & Κοινοτικής Πρακτικής Ελλάδας (ΙΑΨ), το οποίο έχει στενή συνεργασία με το Dulwich Centre της Αυστραλίας, το διεθνές κέντρο που δημιούργησε την Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία & Κοινοτική Πρακτική. Εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης με θέμα «Επιμόρφωση Πολιτών στις Κοινωνικές Επιστήμες».

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικά:

Α. Στόχοι του προγράμματος

Β. Λαϊκή Σχολή: Πώς και γιατί

Γ.  Δομή και Ημερομηνίες του προγράμματος

Δ. Εισηγητές

Ε. Βεβαίωση

ΣΤ. Οργανωτικά θέματα: Τόπος, Χρόνος, Κόστος, Προθεσμία υποβολής αίτησης

Ζ. Για την εγγραφή σας

Η. Πληροφορίες – Επικοινωνία


Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Το πρόγραμμα ΛΑΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ έχει τριπλό στόχο:

Την επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα ψυχολογίας και την κριτική διάδοση της ψυχολογικής γνώσης
Την κριτική και βιωματική επεξεργασία της ψυχολογικής γνώσης από τους επιμορφούμενους
Τη σύνδεση της ψυχολογικής γνώσης με ευρύτερα θέματα της κοινότητας και της κοινωνίας

 

Β. ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ: ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Η Λαϊκή Σχολή Ψυχολογίας είναι λοιπόν «λαϊκή» με δύο τρόπους: α) διαδίδει κριτικά γνώσεις και ιδέες που ίσως να αποτελούσαν προνόμιο των «ειδικών» β) αναδεικνύει την κριτική δυνατότητα αξιολόγησης και τη βιωματική γνώση που έχουν σε θέματα ζωής και ψυχολογίας οι ίδιοι οι «απλοί πολίτες».

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ και παρόλο που υπάρχουν εισηγήσεις η γνώση παράγεται από όλους.

Τέλος το πρόγραμμα παραμένει λαϊκό, μια και εμπεριέχει ενσωματωμένο ένα στοιχείο αξιολόγησης του από τους ίδιους τους επιμορφούμενους.

H «ΛΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ » ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ).

Επίσης ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΑΜΗΛΟ, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή του από ανθρώπους ποικίλων οικονομικών δυνατοτήτων

Εκτός από τους 4 βασικούς εισηγητές  μπορεί να έχει επίσης προσκεκλημένους εισηγητές της Κοινωνίας των Πολιτών που συνδέουν τα θέματα των σεμιναρίων με θέματα κοινωνικά και με δράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

Γ. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα από τις 21/2 μέχρι τις 11/4 (με κενό την αργία της Καθαράς Δευτέρας) στις ώρες 6.30-9.30 μ.μ

21 / 2

Αποτελεσματική επικοινωνία

28 / 2

Ιστορίες επαγγελματικής ανάπτυξης

7 / 3

ΑΡΓΙΑ – ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

14 / 3

Σχέσεις γονέων παιδιών

21/ 3

Ζευγάρια σε κρίση ή επαναδιαπραγμάτευση: η προσέγγιση της σχεσιακής συνέντευξης

28/ 3

Τελειότητα: Κριτική προσέγγιση μίας κοινωνικής κατασκευής

4/4

Κλιματική κρίση: πραγματικότητα και ελπίδα

11/4

Αναστοχασμός και Αξιολόγηση προγράμματος από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εισηγήσεις από τους εισηγητές, γραπτό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, διαμόρφωση υλικού / λευκώματος εργασίας από τους συμμετέχοντες, βιωματικές ασκήσεις.

 

Δ. ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ (με σειρά παρουσίας στο πρόγραμμα)

Δρ. Αδάμ Χαρβάτης, ψυχολόγος, αφηγηματικός ψυχοθεραπευτής, διευθυντής και υπεύθυνος σπουδών του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής. Έχει πολύχρονη θεραπευτική εμπειρία, επιμορφωτική εμπειρία και έχει συνεργαστεί ως διδάσκων σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια.

Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγος, Msc αφηγηματικής ψυχοθεραπείας, μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Μεταπτυχιακού προγράμματος Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Έχει πολύχρονη κλινική εμπειρία παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, οικογένειες, ομάδες και παρέχει εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Μαργαρίτα Χαλβατζή-Κατσικαδέλη, Ψυχοπαιδαγωγός MSc -Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (G.C.D.F), Αφηγηματική Θεραπεύτρια, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (ΕΛ.ΕΤ.ΑΦΗ.Θ &ΚΠ), www.elafet.gr. Εργάζεται με άτομα και ομάδες.

Δημήτρης Κατσικαδέλης,  Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (G.C.D.F), Αφηγηματικός Θεραπευτής, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αφηγηματικής Θεραπείας και Κοινοτικής Πρακτικής (ΕΛ.ΕΤ.ΑΦΗ.Θ &ΚΠ), www.elafet.gr. Εργάζεται με άτομα και ομάδες.

 

Ε. ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας.

 

ΣΤ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χώρος Διεξαγωγής: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Χρόνος Διεξαγωγής: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 6.30 – 9.30 μ.μ.,

από 21-2-2022 έως 11-4-2022

Κόστος:      100 ευρώ (δήλωση μέχρι τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου)

120 ευρώ (δήλωση μετά τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου)

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ζ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ

1. Καταθέστε το ποσό των 100 ευρώ στο λογαριασμό του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας στην Τράπεζα Πειραιώς 5228-069522-814 (ΙΒΑΝ GR54-0172-2280-0052-2806-9522-814), αναφέροντας οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμό σας, το e-mail σας, τηλέφωνο καθώς και το σκοπό της κατάθεσης ΛΑΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ή ΛΨ (πολύ βασικό!) Η αίτησή σας ΔΕΝ λαμβάνεται υπόψη εάν δεν πληρώσετε το ποσό στην τράπεζα.

2. Συμπληρώστε τα στοιχεία σας πατώντας στο σύνδεσμο: https://forms.gle/DJm39BT7MZvEUZk4A και έπειτα αποστείλετε στο e-mail του ΙΑΨ narrativetherapygr@gmail.com επισυναπτόμενη την απόδειξη της τράπεζας.

3. Θα σας στείλουμε το λινκ σύνδεσης το Σάββατο πριν το πρώτο σεμινάριο. Η σύνδεση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Καλό είναι να έχετε κατεβάσει την εφαρμογή στον υπολογιστή ή/και το κινητό σας.

4. Συνδεθείτε στο λινκ την πρώτη φορά 15 λεπτά πιο πριν ώστε να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.

 

Η. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

τηλέφωνο: 697 718 6936 (κ. Άννα Μήλιου)

e-mail:   narrativetherapygr@gmail.com.